Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Кажи какво работиш, за да ти кажа каква зависимост те застрашава

Употребата на психоактивни вещества (легални или не) силно варира сред представителите на различни професии. Изводът е от френско проучване, в което са обобщени конкретни данни за страната, като се смята, че тенденциите са валидни за повечето европейски държави.Така например работещите в сферата на услугите са по-малко склонни да се пристрастяват към наркотици, докато заетите в строителния бранш – напротив, сочи изследването на френския Национален институт за превенция и здравно обучение.Статистиците са установили, че има конкретни зависимости и според това каква точно е субстанцията, към която трудещите се имат афинитет. Що се отнася до алкохола, той най-често се превръща в зависимост сред работещите в селското стопанство. В артистичните среди, повече от навсякъде другаде, пък доста срещана е зависимостта от кокаина.

Счита се, че склонност да прекаляват с алкохола имат средно около 20% от работещите. Освен в земеделския и строителния сектор, където обикновените работници са най-вече мъже, това явление е често срещано и в хотелския и ресторантьорския бизнес. Там, без значение от пола, очевидно и средата си казва думата, като осигуряването на забавления на останалите понякога води до нездравословни навици и редовна злоупотреба с алкохолни напитки.На другия полюс са здравните и социални работници, които най-рядко стават зависими от алкохола.

Що се отнася до тютюнопушенето, нещата са далеч по-сложни. Пушат представителите на всички професии, но най-заклетите пушачи се оказват тези, които работят в хотелския и ресторантьорския бизнес. Значително по-слабо желание да палят цигара от цигара имат учители и университетски преподаватели, както и заетите в сферата на комуникациите.

Парадоксално, здравните и социални работници се доближават по-скоро към по-отдадените на тютюнопушенето, отколкото към въздържащите се от този вреден навик.Любителите на марихуаната са основно артисти и работещи в сферата на изкуството, но също и строителните работници. Най-рядко свиват джойнт в държавните администрации и военния сектор.Творци, художници и културни дейци попадат и най-често в капана на кокаиновата зависимост, докатоекстази в повечето случи взимат в туристическата сфера – отново по хотели, ресторанти, агенции за пътувания.

Авторите на изследването обаче обръщат голямо внимание на това, че всъщност трудовата дейност, независимо от професията, в голяма степен предпазва от развиването на зависимости. Тоест безработните и неангажираните с учение или друг вид редовни занимания са в позиция, която е в пъти по-рискова от всички останали.

http://inews.bg