Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Обстановката в страната се нормализира

Нормализира се обстановката на територията на страната. Няма обилни валежи и не се наблюдава снеготопене. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Остава усложнена обстановката в област Хасково, където продължава действието на въведеното бедствено положение.Днес сутринта под ръководството на областния управител на Хасково е проведено заседание на кризисния щаб, създаден във връзка с обстановката в с. Бисер, общ. Харманли.На заседанието са участвали кметът на Община Харманли, началниците на ОУ ПБЗН и РПУ Харманли, директорът на ОПУ Хасково, командирът на поделение 52740, представители на БЧК, Агенцията по храните, Регионална здравна инспекция, ВИК и ЕВН.Бяха обсъдени извършените дейности през изтеклото денонощие и са разпределени задачите за деня във връзка с продължаването на спасителни и аварийно-възстановителни дейности:

– ОУПБЗН ще продължи работата по отводняването на сгради, сушене на мокри помещения и разчистване на терена. Продължава работата на денонощния наблюдателен пункт на яз. Елена, поддържа се постоянна връзка с кризисния щаб и с. Бисер. Осъществява се периодично сваляне на нивото на преливника на язовир Елена;

– РПУ Харманли и сили на Дирекция „Специализирани полицейски сили” ще изпълняват задачи за опазване на обществения ред;

– Агенцията по храните доставят храни за пострадалите от наводненията и ще организират събиране на умрели животни;

– БЧК организират разпределянето на помощи, облекла, обувки, завивки, легла и оборудване на фургони за нуждаещите;

– РИОКОС организира издирването на неоткрити мъртви животни;

– Горското стопанство – Хасково организира подготовката на дърва за огрев за населението;

– Участващите сили на МО ще осигуряват доставката на питейна вода в селата Васково, Оряхово, Дрипчево, Изворово и Черепово;

– ЕВН (район Харманли) ще работи за осигуряване на електрозахранване на доставените фургони и възстановяване на електрозахранването на годните за ползване сгради в с. Бисер;

– ВиК Харманли организира свързване на доставените фургони с водопроводната мрежа и възстановява водоподаването на годните жилищни сгради.

– Регионална здравна инспекция изследва водата от собствени водоизточници за годност, дезинфекция на сгради и др.

Силите на ОПУ са възстановили мостовото съоръжение в участъка Харманли – с. Иваново. Екип от психолози оказват психическа помощ на пострадалите от наводнението.

Продължава работата по възстановяване на дигите на река Марица в района на гр. Свиленград. За осигуряване на достъп започна изграждането на временен път до разрушената дига от 10 товарни автомобила, багер, фадром и валяк. Преминат е най-трудният участък от терена, очакванията са, че до няколко часа пътят до дигата ще бъде прокаран и ще започне работа по нейното същинско възстановяване.

Сформирани са екипи по областите с участието на експерти от „Напоителни системи” ЕАД. НЕК – „Язовири и каскади” и басейнова дирекция Източнобеломорски район – Пловдив, които извършват оглед на всички хидротехнически съоръжения и речни корита в района на Хасково, Кърджали и Ямбол. Структури на ГДПБЗН оказват съдействие при огледите и намеса при необходимост от спешно освобождаване на водни обеми от язовири.Контролирано се изпускат обеми от значимите язовири. Организирано е наблюдение на основните водоеми и хвостохранилища за недопускане на инциденти.Нивото на р. Тунджа при Ямбол е 235 см. и има понижение от вчера с 5 см. При Елхово нивото е 200 см. и има понижение от вчера с 10 см.Ледоходът по р. Дунав е 70-80 %. Нивото на реката при гр. Калафат е 550 см. и бележи спад с 3 см.Пътищата в страната продължават да се почистват и са проходими при зимни условия. В някои планински райони и дефилета има опасност от падане на камъни и свличане на земна маса. Затворените и опасни участъци са сигнализирани от органите на АПИ и КАТ.Няма населени места без електрозахранване и водоснабдяване. Вследствие на авария във водоем за питейни нужди в гр. Сърница, обл. Пазарджик, е въведен режим на водоподаването.

http://inews.bg