Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Сметките за ток и парно през януари са рекордни

Януарските сметки за ток и парно се оказаха по-високи и от най-смелите очаквания. Въпреки прогнозата на столичната топлофикация, че те ще са само с около 10% по-високи спрямо миналия януари и 17% спрямо декември, в повечето случаи става въпрос за разлика от 50-60%. Още по-голям скок се очаква за февруари.Хората, които са се отоплявали на ток, също трябва да се подготвят за изненади. През последните дни стана ясно, че потреблението на електроенергия главно в домакинствата е скочило с 15% и е счупило всякакви рекорди. Абонати на ЧЕЗ в София се оплакаха, че последните им сметки са между 40 и 60% по-високи от същото време предишната година.

Множество софиянци са останали неприятно изненадани от сметките си за парно. Двустаен панелен апартамент в квартал „Красна поляна“ с направена топлоизолация например трябва да плати за януари 255 лв. при 155 лв. година по-рано. Едностаен в „Западен парк“ дължи 180 лв. сега при 104 лв. за януари 2011 г.
Това се случва, при положение че първият месец на 2012 г. всъщност не е бил много по-студен от януари 2011 г. – по данни на БАН среднодневната температура е била само с 1.1 градуса по-ниска отпреди година. Шоковият скок на сметките за парно не може да бъде обяснен и с повишението на цените. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разреши 8% поскъпване на топлинната енергия в София за сегашния отоплителен сезон, припомня вестник „Сега“ в днешния си брой.

Загадката с високите сметки става още по-голяма и заради признанието на „Топлофикация София“, че е подала само с 2% повече енергия спрямо януари 2011 г. Трябва да се има предвид обаче, че и абонатите на фирмата са се увеличили с 5000 за година.

По традиция, когато абонатите възразяват срещу размера на сметките, топлофикациите се оправдават с особеностите на дяловото разпределение. Точно това обяснение лансира вчера столичното предприятие – ако потребител е имал да доплаща при изравнителните сметки за предната зима, за актуалния сезон му е определен по-висок прогнозен дял, т.е. фактурата е за по-високо потребление. „Честа практика е клиенти преди сезона да обявяват, че няма да ползват парно, или да намаляват броя на отопляваните стаи, а след това да пускат радиаторите“, заяви пред „Сега“ Ася Ангелова, председател на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение. Тя посочи, че през октомври около 3% от клиентите на фирмите от асоциацията са заявили нулево потребление. Така те плащат по-ниски месечни сметки (само за сградна инсталация и общи части). Влязлата в сградата енергия се разпределя между всички съседи. Топлинните счетоводители отново се оплакаха, че трудно могат да се установят кражбите на парно. Това е косвено признание, че коректните абонати плащат сметките и за нелегалните „радиатори“.

Според данните на столичната „Топлофикация“ делът на клиентите й със сметки до 150 лева се е увеличил с 10%. В Пловдив пък топлофицираните потребители, които ще платят такива сметки за януари, са намалели от 77.8 на 70%. От „ЕВН България Топлофикация“ не дадоха конкретна информация. От там само припомниха, че сметката зависи от изложението и вида на жилището (тухла, панел, ЕПК), етажа, има ли изолация и дали съседите се отопляват.

Хората, предпочели отопление с климатици и електрически печки, също започнаха да получават смущаващо високи януарски сметки. От 1 юли токът за бита поскъпна средно с 3% за страната, като много се качи нощната тарифа на територията на ЕОН, която обслужва Североизточна България. Обяснението за драстично по-високите сметки е в надуването на климатици, радиатори и други електроуреди за отопление заради минусовите температури. През следващите месеци ще усетим в сметките си и последиците от спрения износ (защото с приходите от него НЕК намалява цената на тока за регулирания вътрешен пазар) и стачката в „Мини Марица-изток“ (заради която бяха включени в мрежата централи с по-скъп ток), предупреждават експерти.

http://econ.bg