Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Доктор разбулва тайните на женския мозък

Защо жените са постоянно разтревожени, защо интуицията им е много по-силно развита от тази на мъжете и защо имат способността да помнят първата целувка или всяко незначително сдърпване с любимия за цял живот? Най-сетне можем да си отговорим на тези и още куп подобни въпроси – благодарение на д-р Луан Бризендайн и сензационния й бестселър „Женският мозък“ (ИК „Изток-Запад“).

Разликата между женския и мъжкия мозък интригува човечеството от векове, макар и в различен контекст. През XIX в. например учените направили извода, че жените са с по-ограничени умствени възможности, тъй като мозъците им са с около 9% по-малки от тези на мъжете, дори и след като се изчислят пропорционално спрямо размера на тялото. Тогава не са знаели, че въпреки това, мъжете и жените имат еднакъв брой мозъчни клетки – при жените клетките просто са по-нагъсто. Почти през целия ХХ в. повечето изследователи възприемат жените като умалени мъже – неврологично и във всяко друго отношение, отличават ги само по репродуктивните им функции. Тази концепция става ядрото на трайното погрешно разбиране за женската психология и физиология. Когато се задълбочим в разликите между мъжкия и женския мозък, разбираме какво прави жените жени, а мъжете – мъже.

В „Женският мозък“ д-р Луан Бризендайн успява да преплете гладко научните факти от безброй статии и книги (строго научни и научнопопулярни) и случаите от собствената си практика като клиничен психолог. Чрез игрив, колоритен и плавен стил Бризендайн проследява развитието на женския мозък от раждането, през тийнейджърските години, свалките, кариерата, бременността, раждането, отглеждането на децата, семейния живот като цяло, менопаузата и след нея. Тя успява да разбули голяма част от мистиката, която заобикаля женския характер, като не просто изказва лично мнение, а подкрепя тезата си с научни факти.Книгата не е предназначена само за жени обаче; тя преспокойно може да служи и като наръчник за мъжете, които биха искали да вникнат поне за миг в женската психика и да разберат, дори и от части, какво се върти в главите на представителките на нежния пол.

http://www.club.bg