Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Данчо Симеонов: Искаме Варненското пристанище в пристанищен клъстър

Искаме Варненското пристанище, Варненското и Белославското езеро да бъдат включени в един пристанищен клъстер. Това съобщи на пресконференция областният управител на Варна Данчо Симеонов.По думите му в момента се оформят документите за проект за логистична зона с кейова стена със складове за контейнери в Белослав. Този клъстер е важен, защото ще означава връзката с Русе и със Силистра, като пристанище. Това ще е от полза за развитието на Варна и Североизточна България.Данчо Симеонов информира, че поради сложните и дълги процедури има неусвоени средства от европейските фондове. Това е станало ясно на конференция на периферните морски региони в Европа. Срещата се е провела в Брюксел, участие е взел и областният управител на Варна. По думите му са разгледани въпроси, свързани с преструктурирането и увеличението на някои от фондовете. Най-вероятно ще се върви към опростяване на процедурите за усвояване на европейски средства, уточни Симеонов. Конференцията обхваща над 160 региона в цяла Европа.

През следващия програмен период няма да има дублиране на органите. Тоест които одобрява проектите ще бъде и одитор. Няма да има такива ситуации като в Белослав. Симеонов съобщи, че там е направена обществена поръчка за водния цикъл и сега се оказва, че трябва да бъдат върнати 4 млн. лева. Проектът е одобрен от една комисия, но други одитиращи органи са наложили санкция. Този казус създава прецедент, тъй като малка Община като Белослав не разполага средства за заплащането на такива санкции. Има предложения за такива случаи да се създаде фонд, който да покрива поне част от тези суми, допълни Симеонов.

На конференцията е прието предложение за връзка от Малко Търново до Варна. То ще бъде включено най-вероятно в следващия програмен период. Още обаче не е ясно дали ще бъде изградена магистрала или скоростен път. От пристанище Кавала до Димитровград също трябва да бъде изграден път за пренос на товари по съвместен проект с Румъния.Възможно е изработването на устройствена схема на румънското и черноморското крайбрежие да стане факт. Финансирането ще бъде с европейски средства още в началото на програмния период. Така ще можем да отбележим пътищата, които ни трябват и за Добрич и за Силистра и до Констанца, включително и укрепване на черноморското крайбрежие, изтъкна Симеонов. Дали ще се правят дюни или подводни рифове трябва да се включи в проекта.По ОП“Рибарство“ ще бъдат отпускани средства за модернизиране на корабите.

dnesplus.bg