Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Лебедите в жестоката хватка на тежката зима

На страшни гледки са били свидетели през изминалите 2-3 седмици природозащитниците от „Зелени Балкани“.Лебеди и всякакви други водоплаващи птици са буквално приклещени в замръзналите водоеми, без да могат да се освободят. Въпреки че това са нормални явления в природата, съдбата на лебедите прикова вниманието и състраданието на много хора.Ситуацията е наистина тежка, оплакват се природозащитниците. Продължително ниските температури са изтерзали птиците до крайност. Много от тях са гладували седмици наред заради студовете, дълбоката снежна покривка и замръзващите водоеми, докато накрая лютият студ така е сковал всичко, че буквално е замразявал птиците както са си били във водата, докато нощуват в нея, плувайки. Водата е тяхното „убежище” при нормални условия. Само че условията не са нормални тези дни и изтерзаните от глад птици просто са си умирали в ледената прегръдка.

Трупове на лебеди са осеяли ледовете, а много птици просто са залепнали за леда и не са могли да се освободят…

Десетки хора по крайбрежието на морето са се притекли на помощ на бедстващите лебеди, някои от които дотолкова са били дезориентирани в страданието си, че са отивали буквално пред праговете на къщите на хората. Сигналите за бедстващи лебеди, приютени в кокошкарници, бани, апартаменти, къщи, дворове и обори са завалели към природозащитните организации. Те обаче не могат да смогнат да помогнат на всички птици – и физически, и финансово.Лошото е, че само изваждането от водоемите и затоплянето на лебедите не са достатъчни, защото те са гладували много дълго. Такива птици дори да получат храна, вече дори не могат да се хранят, а просто чакат края си. Аутопсиите на починали лебеди са показали, че храносмилателната им система е била вече дотолкова увредена, че процесът е бил необратим.Много упорито специализирано лечение е необходимо на тези птици, за да се върнат към нормалния начин на хранене и живот, а това не може да бъде осигурено само в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“. Точно затова се и налага транспортиране на птиците до Стара Загора, което е главната трудност.

Интересен факт е, че в спасителните акции са се включили и ловци. Обаче вместо такова едно бедствие да обедини усилията на природозащитните организации и ловците, те са се изпокарали. Според „Зелени Балкани“ виновни за дрязгите са ловците, защото са заявили, че докато те (ловците) спасявали, природозащитниците не правили нищо.“Може би някой трябва да обясни на тези хора, че когато спасяваш е редно да го правиш не за PR-а, не за пред медиите, а за живота на тези същества, чиято съдба уж би трябвало да те е трогнала, но тези, които причиняват смърт на животни непрекъснато, едва ли биха разбрали това“, заявяват от „Зелени Балкани“.

http://inews.bg