Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Ратифицирахме договора за влизане на Хърватия в ЕС

Единодушно със 180 гласа „за“ Народното събрание ратифицира на първо и на второ четене Договора за присъединяване на Хърватия към Европейския съюз.Документът беше подписан на 9 декември 2011 г. в рамките на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Хърватия ще стане официално член на ЕС на 1 юли 2013 г., след като договорът бъде ратифициран от 27-те държави членки на Евросъюза. Преди около месец на референдум хърватите казаха „да“ влизането на страната си в ЕС. В рамките на периода на ратифициране Европейската комисия ще наблюдава постигнатия напредък от Хърватия, за да е сигурно, че страната ще извърши необходимите правосъдни реформи в периода от края на преговорите до пълноправното членство.

Пред депутатите ни председателят на парламента на Хърватия Борис Шпрем, който присъства на процедурата по ратификацията, изрази признателност за това, че „България демонстрира и доказа своята подкрепа за региона много пъти през изминалите 20 години“. Той припомни, че страната ни една от първите призна независимостта на Хърватия и беше сред първите държави, ратифицирали протокола за присъединяване на Хърватия към НАТО. Шпрем каза, че равенството пред правосъдието, безкомпромисната борба срещу корупцията и организираната престъпност днес е нещо съвсем естествено и нормално в Хърватия. „Бих казал, че е правило, а не изключение. Днес гражданите ясно виждат, че това е правова държава и защо е важно да съществува система, която пази всеки отделен човек, независимо от положение, възраст, пол или етническа принадлежност. С отношението си към съседите също доказахме, че няма обединена Европа без интегриран регион на Западните Балкани, тъй като никой не може да бъде самотен остров в европейското море”, посочи Борис Шпрем.

От своя страна министърът на външните работи Николай Младенов отбеляза, че вотът за членството на Хърватия е вот за Европейския съюз като цяло и посочи, че предстоящото членство на Хърватия е ключов момент за политиката за разширяване на ЕС на Балканите. Младенов каза, че присъединяването на съседните ни държави към ЕС е от стратегически интерес за страната ни. Министърът увери, че България ще бъде не само приятел и съюзник на Хърватия, а нещо повече – сродна душа в Европа. Нашето естествено място е именно в Европа, а фактът, че се присъединяваме толкова късно, не е заради нас, а заради други, отбеляза Младенов.

http://www.dnes.bg/