Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.12.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Испания осеяна с призрачни градчета

Феноменът „призрачен град“, който се наблюдава в Китай и Ирландия, вече е виден и за Испания. Празни жилищни комплекси стърчат в много от градовете на Пиренеите, пише блогърът Райън Макмейкън в статия за изданието Christian Science Monitor.Един от примерите е проектът „Сесена“, който предвиждаше изграждането на 13 хил. жилища в сателитно градче на 45 минути от Мадрид. Едва 5 100 апартамента обаче бяха построени, а много от тях са необитавани. Обикновените испанци, които ги купиха като инвестиция, в момента се мъчат да ги продадат при огромни загуби.В „Сесена“, както и в много други призрачни проекти из цяла Испания, някои банки вече се опитват да се отърват от завършените апартаменти с отстъпки, достигащи до 50% от първоначалната им цена. „Прочистването“ на банковите баланси от подобни призрачни активи обаче ще отнеме вероятно години.

Изданието припомня и съдбата на Муан Тонг Тани – малко градче, съставено от многофамилни жилищни сгради близо до Банкок, Тайланд, което „изникна“ точно преди азиатската дългова криза през 1997 г. Всяка от кулите в градчето е с капацитет да подслони около 150 хил. души, въпреки че не е ясно дали те са запълнени дори и 14 години по-късно.Трудно е да се разбере дали уебсайтът на проекта е осъвременяван от 2007 г., но в момента на него пише, че „голяма част от тези апартаменти, магазини и офис сгради никога не са били обитавани от завършването им през 1995-97 г.“.

Ето как Huffingtonpost описва Сесена: „Извисяващи се жилищни блокове с плувни басейни и детски площадки, затънали в плевели, и зейнали изкопи. Ето в какво се превърна крайградския рай за младите испански семейства с деца – в призрачни квартали, които вече са неизменна част от испанския пейзаж.“

Сесена е едно от стотиците сателитни градчета-призраци, които все повече се увеличават, пише още изданието.Безработицата в страната е над 23% и е най-високата в Европейския съюз. Заради липсата на работа все повече потенциални купувачи на жилище се отказват от подобна инвестиция. Много от младите испанци пък напускат страната, за да търсят препитание в чужбина.Според данни на строителното министерство в Испания в страната има 687 хил. непродадени нови жилища. Според други проучвания обаче необитаемите и непродадени жилища са повече от 1,6 млн.

http://www.dnes.bg