Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

По-силен ли е всъщност “силният” пол

Двата пола наистина силно се различават – едва ли някой ще го оспори. След дълга разходка мъжете бързо лягат на дивана или се настаняват пред компютъра, а на жената се налага да намери сили за домашните задачи. Мъжете се влюбват по-бързо, но и страдат по-силно от евентуалната изневяра на своята партньорка.Мъжете са по-податливи на зараза. Научно доказан е фактът, че мъжете по-често страдат от стафилококови инфекции, грип и пневмонии. Тяхната централна нервна система е по-уязвима към инфекциите, отколкото при жените.

Като причина за това учените посочват Y – хромозомата, по-точно липсата на втора Х- хромозома, която съществува при жените. Х- хромозомата съдържа гени, които предпазват от много инфекции. Жените имат две такива хромозоми, следователно защитата е двойна. И в биологичния смисъл жените са по-съвършени – те по-лесно понасят глада, умората и стреса. Те са и с по-висока жизнена способност, но техните мускули са по-слаби.

Процесът на хемопоеза (производство на кръв) при мъжете е по-малко ефективен, отколкото при жените и затова хирургичните намеси за тях по правило са доста по-опасни. Освен това мъжете се нуждаят от повече кислород, тъй като дишат по-рядко, но по-дълбоко. А това също е рисков фактор: ако въздухът е замърсен, в белите дробове попадат повече вредни вещества.Противно на схващането, мъжете са по-малко издръжливиВ сравнение с жените мъжете имат по-малко мазнини и съответно повече мускулна маса. Благодарение на това съотношение те по-лесно губят теглото си и ако спазват диета за отслабване, тя по-лесно ще се окаже успешна.В резултат на това обаче мъжете нямат тези резерви, които се натрупват при жените благодарение на мазнините.

http://www.zdrave.bg