Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Божидар Димитров: Македонците тенденциозно изопачават историята

Отношенията между България и Македония през последните 20 години са противоречиви: добросъседски на официално ниво, а враждебни на всякакво друго: научно, медийно, културно, в областта на правата на човека. Как България може да преодолее езика на омразата от нашата западна съседка Македония, има ли кражба на история и идентичност, както и резолюцията на ЕП да се създаде една обща експертна комисия по история и образование, която да отстрани неверните наслоения от миналото – това са темите в предаването „Под лупа“ на ТВ „Европа” с гост проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.ИНТЕРВЮ НА НИКОЛАЙ ЛЕФЕДЖИЕВ

– Вие сте автор на множество книги и публикации за фалшификация на българската история. Дали една такава комисия на Европейския парламент може да преодолее тези наслоения? 

– В случая с Македония не може, защото ще трябва да им се напише нова история, различна от това, което днес имат и на което са базирали съществуването на държавата си. Това е изцяло измислена история. Тук не става дума да не сте съгласни с някой детайл от историята, както с румънците спорим за братята Асен и Петър – дали са власи или българи. Докато македонската история цялата е измислена. Античната е крадена от гърците. Средновековната и възрожденската история крадат от България. Как да ги убедиш тези хора? Трябва да седнем и да спорим. Те твърдят, че създателят на света се нарича Македон, който е създател на бялата раса.

– Това звучи като виц. 

– Да, но това е официалната македонска позиция. Как един уважаващ се историк ще седне да говори с тях по тези въпроси, то е унизително. Така е, но те си имат история за собствена полза и колкото и да им казваш, че това не е вярно, те казват, че историята е такава, каквато я напишем, а по цял свят историята е такава, каквато е в документите. Дори през ранното Възраждане името Македония изчезва, то не съществува на тяхна територия, то съществува на територията на днешна Източна Тракия, между Одрин и Цариград. Как да им напишем историята, като те настояват, че в днешна Македония е имало македонски народ. Македония се нарича тема България по времето на Теофилат Охридски, който се пише Български, епископ на България. Между другото отделни лица в Македония признават, че истината е друга от официално обявената. Грешка направихме, че базирахме държавата върху историята.

– Тогава Македония няма полезен ход за влизане в ЕС. Тя спори за нас с историята, тя спори по същия начин с Гърция. 

– Абсолютно. Ние си премълчаваме, но гърците побесняват, когато им се краде историята и ще гласуват против влизането в НАТО и ЕС, ако не се откажат от историята си. Но те няма да се откажат, даже го правят нарочно, те провокират България и Гърция, за да могат да не влязат в НАТО и ЕС.

– Аз съм чувал това от ваши колеги, но официалната позиция е точно обратната. 

– Те го правят нарочно, като казват – няма да ни ограничават, както ограничават вас, няма ОЛАФ, които да ги следят, малка държава са, но за крадене има.

– А в този случай говорим само за историческо наследство. А там има все пак хора, които имат българско самосъзнание. Българската държава прави ли нужното, за да го защити? 

– На този, който каже, че е българин, българската държава му дава българско гражданство. 500 седмично – толкова получават българско гражданство. Има още нещо много важно, за тях историята не е наука за миналото, за тях тя е аргумент за права.

– Като говорим за Македония, която използва фалшифицирането на историята, а произвежда свое собствено изкуствено историческо наследство, ние успяваме ли да запазим нашето исконно историческо наследство, за да го представим на света? 

– Нашето наследство е силно руинирано или под земята. Над земята е само културното ни наследство от Възраждането. По-старото е унищожено от османците. В резултат ние трябва да хвърляме много повече пари, които за съжаление нямаме, да го изкопаем от земята и след това да го реставрираме или консервираме. Предстоят разкопки, реставрация и консервация в 14 крепости, църкви от Обзор до Ахтопол, тракийски мавзолей, какъвто има в Поморие и е единствен в света.

– В София се откри Център за нематериално културно наследство. Едно от главните нематериални и духовни неща, които всеки българин държи в себе си, това е кирилицата. Една от добрите инициативи, които ще се отбележат в края на тази седмица и началото на другата, когато е нашият национален празник 3 март, по инициатива на фондация „Българска памет” и със съдействието на евродепутатите от ГЕРБ Мария Неделчева, Владимир Уручев, Емил Стоянов и Андрей Ковачев деца от Македония, Молдова, Украйна, България ще отидат на гости в ЕП в Брюксел и те са подбрани чрез есе на тема „Кирилицата, българската азбука, като световно културно наследство”. 

– Тя си е такава, защо трябва още един път да я доказваме. Не, това, че ще отидат децата, е хубаво. От предварителния ни разговор разбрах, че трябва да ни признава някой. Но тя си е призната от ЕС, тя е призната от Папството. Кирил и Методий са издигнати в ранг покровители на Европа. По-скоро ние трябва да си уважаваме кирилицата. Децата ни си чатят на латиница…

– Това е под влияние на интернет. 

– Да, но трябва да проявим и там патриотизъм.

На Балканите очертахме противопоставянията. Но има неща, които ни сближават. Историята може би е една от пречките, ако тя се погледне от тази патриотарска гледна точка, че ние, тупайки се в гърдите, сме единствени, а винаги можем да намерим нещо общо, което да ни съедини и да продължим напред, това, което е ценността в ЕС. 

– Самобитна култура, казваше един от моите преподаватели, акад. Иван Дуйчев, има само на остров Тамбукту. Някъде далече в океана и няма такъв остров. Не може да има самобитна култура никой народ. Всяка култура е сбор от взаимодействия, които по различни пътища отиват при народите. Дори гръцката азбука е измислена от финикийците, нашата пък от византийците. Да не говорим за народните песни, ястията и т.н. Хората винаги са живеели много добре, докато не дойдоха политиците.

http://www.tvevropa.com