Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

12 зрители на премиерата на филма на Джоли в Белград

Пред само 12 зрители премина снощната премиера в Белград на филма на Анджелина Джоли „В земя на кръв и мед“, в който се разказва за насилието над жени по време на босненския конфликтМакар да имаше информации, че филмът ще бъде забранен в Сърбия, той беше прожектиран, но привлече интереса на малцина. Филмът беше възприет като пристрастен от сръбските коментатори.Мирко Беокович от филмовата Академия в Белград заяви в сръбския печат, че „филмът е пристрастен, защото показва босненските мюсюлмани като цивилизовани хора, а сърбите – като свирепи селяни“, посочва БТА.Филмът разказва за любовната история на мюсюлманка и сърбин, които се оказват във враждуващите лагери след избухването на конфликта.

Докато при прожекцията си в Сараево преди седмица лентата събра 5000 зрители, и беше посрещнат с овации, както и появата на Джоли и Брад Пит, в Белград той породи минимален интерес.Според сръбското издание „Мондо“ някои от 12-те зрители напуснали кинозалата преди края на филма. Възрастен мъж, останал до края на филма, коментира лаконично, че той „най-добре знае какво е ставало там“.По-младите зрители казват, че е срамно, че само 12 души са дошли на първата прожекция в Белград, а тези, които напуснаха залата, казват, че е срамно, че филмът изобщо е заснет.

Пенсионирана икономистка, излязла последна от залата, заяви: „Очаквах повече едностранчивост. Трябва да разберем, че ние сме „лошите“ така, както за мене германците винаги са били „лошите“. Мисля, че сръбски режисьори трябва да се занимаят с това и да снимат филм на тази тема“.Анджелина Джоли засне филма, неин режисьорски дебют, през 2010 г. с актьори от страните от бивша Югославия. Филмът беше приветстван от асоциациите на мюсюлманските жертви в босненския конфликт, но осъден като антисръбски от сръбските асоциации.Във войната в Босна загинаха около 100 000 души и по данни на местните асоциации, около 20 000 жени, повечето мюсюлманки, са станали жертви на сексуално насилие по време на конфликта. След като излезе по кината в САЩ през декември, до началото на март „В земя на кръв и мед“ ще стигне до кината и в цяла Европа.

http://inews.bg/