Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

България заплашена с глоба от 800 000 евро от ЕК

Безспорен факт е, че срещу България има наказателна процедура от ЕК, започнала през януари тази година във връзка с нарушенията в Агенцията по вписванията. Това заяви пред Българското национално радио заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова .След събраната информация от ЕК за неосигурена техническа възможност за вписване на търговски европейски дружества сме в досъдебна фаза. България има наказателна процедура заради блокираните вписвания на европейски търговски дружества. Основание за такава процедура е неразработването на софтуера на Агенцията по вписванията, посочи Вълкова.

„Веднага след като бях уведомена за проблема в моя ресор, съм провела лични срещи с фирмата, спечелила обществената поръчка за софтуера. Подредили сме по друг начин приоритетите. Фирмата изпълнител по договора е СИЕНСИС, акционерно дружество с ръководител Николай Медаров“, обясни Вълкова. Тя не можа да отговори дали това е съпругът на председателя на ЦИК Красимира Медарова.Поръчката за софтуера е стартирала далеч преди подписване на договора. Още на 12 март 2010 г. Агенцията по вписванията е обявила обществената поръчка.

Процедурата е била прекратена с решение на Агенцията по вписванията на 24 юни 2010 г. поради липса на средства в бюджетната ? сметка. Ръководството е следвало да поиска да бъде актуализирана сметката за софтуера. Прогнозната стойност на поръчката е около 400 000 лева без ДДС.Впоследствие са били набавени въпросните средства и през април 2011 г. е проведена отново процедура за възлагане на обществена поръчка. Договорът с фирма СИЕНСИС АД е сключен през ноември 2011 г. Агенцията по вписванията е следвало писмено да определи приоритетите на изпълнителя.Наложи се министерството на правосъдието да подреди отново приоритетите, така че да се осигури възможност на европейските дружества да се вписват и да поискаме тази наказателна процедура да бъде прекратена, защото страната ни е заплашена от налагане на огромни санкции, отбеляза Вълкова.

„Възложили сме писмено нови приоритети по обществената поръчка. Изработването на софтуер е свързано с няколко етапа по изграждане, за да може да се ползва след това. При положени максимални усилия имаме тяхното уверение, че до 15 март всички европейски дружества по регламент и по закон ще могат да подават заявления. Ако изхождаме от момента, в който нашата страна е хармонизирала законодателството, Законът за търговския регистър дава възможност да се вписват дружества от 1 януари 2008 г. Глобата за България може да е в размер около 800 000 евро. ако не успеем да придвижим процедурите“, подчерта Вълкова.

Тя добави, че не може да се гарантира, че процедурата няма да приключи неблагоприятно за страната. „Правим всичко възможно, за да преодолеем този проблем и да убедим ЕК, че липсата на финансови средства е била причината за такова забавяне. Инспекторатът в МП проведе задълбочена проверка на дейността на Агенцията по вписванията и установи, че в рамките на срока е имало период от време, за който не можем да посочим сериозни аргументи, които ни извиняват. Но за по-голямата част от периода наистина е имало непреодолими пречки, включително и финансови“, отбеляза Деница Вълкова.

За бонусите на бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова заместник-министърът на правосъдието каза, че се присъединява към мнението на Инспектората на МП, че това е недопустимо. „Не е допустимо и почтено един висш ръководен кадър сам да определя ефективността на труда си. Максималният размер на допълнителното материално стимулиране може да става само с писмено съгласуване с министъра на правосъдието. Но не е имало такова съгласуване с министъра на правосъдието“, потвърди Вълкова.

http://www.dnes.bg/