Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Yahoo заплаши Facebook със съд заради патенти

Само няколко месеца преди първичното си публично предлагане най-голямата социална мрежа в света Facebook е заплашена от съдебен иск заради патенти от страна на конкурента си Yahoo.Става дума за между 10 и 20 патента, пише Financial Times в броя си от вторник, като се позовава на добре информирани източници. Въпросните запазени права покриват областите реклама, персонализация и онлайн мрежи.„Трябва да настояваме за това, Facebook да сключи лицензионно споразумение. Или ще бъдем принудени да предприемем стъпки, с които да защитим правата си“, заявява Yahoo в електронно писмо до редакцията на вестника.

Facebook и Yahoo са конкуренти в бизнеса на рекламата в интернет. Facebook се разраства бързо през последните години и има 845 млн. потребители и годишен оборот от 4 млрд. долара. Yahoo е онлайн пионер от 90-те години на миналия век и все още е една от най-големите интернет компании. В последно време обаче компанията изпитва трудности да се справи с конкуренти като Google и Facebook.

Financial Times напомня, че Yahoo отправи заплахи за патентни искове и преди първичното публично предлагане на Google през 2004 г. Тогава Google „изкупи греха“ си с помощта на  2,7 млн. акции. Продължителни съдебни спорове за патенти обаче ще бъдат основна пречка за Facebook по пътя към фондовия пазар.В средите на Yahoo се отрича всяка връзка с предстоящото IPO. Новият главен изпълнителен директор Скот Томпсън просто се опитва да изчерпи всички възможности, с които компанията може да набере средства, казват запознати източници.

http://www.investor.bg