Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Живот по Соломоновски или какво означава да сме мъдри

Докато повечето хора биха желали да притежават мъдрост, малко са тези, които наистина знаят какво всъщност е мъдростта. Мъдростта не е знание. На практика, лесно може да натрупате познание под формата на факти, теории и принципи, но ако не можете да прилагате тази информация в живота си, всъщност сте точно на противоположния край на мъдростта. Мъдростта не е просто да знаете какво е добро за вас, но да прилагате това знание в ежедневието си. Когато постигнете това, сте постигнали и мъдростта.

Как се става Соломон?
Библията разказва следната история за младия, току-що възкачен на престола цар Соломон:
“7. В оная нощ яви се Господ на Соломона и му каза: искай, каквото желаеш, за да ти дам.
8. Соломон отговори Богу: Ти стори на баща ми Давида голяма милост и ме постави цар вместо него.
9. Нека сега, Господи Боже, се изпълни словото Ти към баща ми Давида. Понеже ме възцари над народ многоброен, като земния прах,
10. дай ми сега мъдрост и разум, за да излизам и влизам пред тоя народ; защото, кой може да управлява тоя Твой голям народ?
11. И рече Бог на Соломона: задето си имал това на сърце и не поиска богатство, имот и слава, нито душите на твоите неприятели, нито пък поиска много дни, а си поиска мъдрост и разум, за да управляваш Моя народ, над който те поставих за цар,
12. мъдрост и разум ти се дава, а богатство, имот и слава ще ти дам такива, каквито у царете преди тебе не е имало, нито ще има след тебе.” (2 Летописи 1:11-12)

Речниците дефинират мъдростта като «знание и способността то да бъде използвано по подходящ начин».Поради факта, че Соломон поискал не само знание, но и мъдрост как да прилага знанието ефективно, той бил възнаграден с такива неща като богатство и слава. Защо? Защото само когато човек знае какво да прави с това, което има като даденост, може да получи повече.В по-съвременен вариант Джордж Бърнард Шоу казва: “Ние сме мъдри не със спомените за миналото, а с отговорността ни за бъдещето”.

http://www.tia.bg