Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Не чупете телевизора! Бареков не е там

Сдържаността е ценност на качествената журналистика. Крайностите винаги дават на късо и обикновено са сигнал за сериозен дефект. Бареков и вчерашната (от петък – бел.ред.)история с късането на в. “Труд” пред аудиторията на ТВ 7 не е нищо повече от илюстрация на това правило.Въпреки методичните си изпускания не Николай Бареков е дефектът на медията, в която работи. Доказва го фактът, че и раздялата му с предишни работодатели не промени с нищо нрава им. Той е проявление на “концепцията”, създала Нова българска медийна група (НБМГ), функция на заговора, заради който тя съществува.

Самата идея за придобиване на медии чрез скрито държавно финансиране и използването им като монополна платформа за обслужване на властта (която и да е тя) е гениално фашизоидна. Колкото до станалото в ефира на ТВ 7, то не е нищо друго, освен доказателство, че реализацията на този план вече е стигнала твърде далече.Така или иначе обаче, в България съществува многопартийна система. Макар да изглежда другояче, сама по себе си тя не е гаранция за демокрацията. Гаранцията са свободните медии и гражданският сектор. Затова и всички очаквания за реакция срещу бъга НБМГ сега са фокусирани върху тях.

Логичното последствие от това, което бе позволено да се случи в студиото на една от националните телевизии със сателитно, кабелно и ефирно разпространение, е поставянето й в пълна изолация. От петък нататък там нямат работа нито един опозиционен политик, нито един журналист от медия извън кръга “Пеевски” и нито един представител на гражданско сдружение в България. Обратното ще е признак на корист, безпринципност и колаборационизъм. Става дума за бойкот, ако казано иначе не е ясно. Как и дали ще реагират колегите на Бареков, е отделна тема.За малко оптимизъм в края на цялата тази мрачна история, ето един коментар от форума след статията на “Дневник.bg” за случката в ТВ 7: “Некоректно Бюреков :) Защото не даваш възможност другата страна да ти отвърне по същия начин. Нали не мислиш, че някой ще си счупи телевизора заради тебе?”.

Спас Спасов

От личния блог на Спасов www.spasspasov.com. Спас Спасов е журналист, кореспондент на “Дневник” и “Капитал”.

http://www.24chasa.bg