Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Плевнелиев за Шенген: България ще покаже търпение и отговорност

Радвам се, че най-после в парламента ще има сериозен дебат за бонусите и допълнителното материално стимулиране. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в коментар за темата с бонусите на висшите ръководители на администрацията. Той не пожела да вземе отношение в споровете между министър-председателя Бойко Борисов и вицепрезидента Маргарита Попова относно това дали заместник-министрите трябва да връщат бонуси.Плевнелиев изтъкна, че причината за това е, че е надпартиен и равноотдалечен като институция от политическите партии в парламента, а преди това, като министър пък не бил взел нито лев бонуси. Президентът коментира и снощните новини от Брюксел, че решението за присъединяването ни към Шенген се отлага за септември. Според държавния глава „в тежката криза Европа има нужна от солидарност и от обединение, затова България ще бъде този умен, солидарен, търпелив член, който обаче ще преследва своя интерес докрай”.България ще покаже по казуса Шенген търпение и отговорност, защото разбира, че натискът и чистото противопоставяне на държави в Европа, една срещу друга, не са добра рецепта, заяви Плевнелиев.

„Не можем да поставяме ултиматуми на други държави – това не е европейско. Не можем да спираме пътя на Сърбия. За нас е стратегически важно Сърбия да получи статута и да бъде стартиран процеса за нейната интеграция, и ние ще ги подкрепяме за това”, коментира той. По-рано днес държавният глава изнесе първата си публична лекция пред студенти. Той изтъкна тезата си, че страната ни трябва да работи за икономика с висока добавена стойност и конкурентоспособност, както и да търси нови възможности за развитие, защото светът не бил само Европа.

„Все още от 2,7 милиона българи, които работят в икономиката, 2,2 млн. работят в индустрии с ниска добавена стойност. Същевременно Европа, Америка, развиващите се държави залагат на индустрии с висока добавена стойност. Разликата е, че в едните печелите много, а в другите винаги се борите за възможно най-ниската цена, с която да получите услугата”, каза Плевнелиев.Държавният глава подчерта също, че образователната сфера трябва да формира активни, конкурентни граждани. По думите му е необходимо допълнително стимулиране на студентската мобилност. „Нужно е да надграждаме таланта на нашите студенти, преподаватели и учени. Необходима ни е образователна система, която да е интегрирана с бизнеса и икономиката”, заяви той. Трябва да положим усилия и за дигитализиране на културното ни богатство, подчерта още президентът. Той увери също и, че ще работи за електронно правителството, защото по думите му това е една от най-важните предпоставки за прогрес на страната ни.Държавният глава припомни, че в миналото страната ни е била най-добра в Източния блок в развитието на информационните технологии. По думите му тази стара слава можело не само да бъде възстановена, но и надградена.

http://dariknews.bg