Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Изборите в Русия – битка със скандали, куриози и сексуални послания

Днес в Русия гласуват за президент. В страната се очаква силно напрежение заради избора, особено след парламентарния вот през декември м.г. След гласуването тогава последваха редица протести срещу властта, придружени от насилие и арести, чуха се обвинения за нередности и дори фалшифициране на вота. Изборният ден до момента преминава без сериозни нарушения, но не и без инциденти. Рано тази сутрин в село Свирица, Ленинградска област неизвестни лица в автомобили без регистрационни номера са се опитали да разбият затворена дискотека. Те счупили стъклата на участъка, като се е наложило дежурният полицай, охраняващ обекта, да стреля във въздуха. Младежите са успели да се скрият, но два часа по-късно те са задържани от полицията. Момчетата се оказали жители на село Паша, родени през 1991 и 1992 г. и са били в състояние на алкохолно опиянение. Те са обяснили в полицията, че са отишли да се повеселят в дискотеката, но след като не открили никого в клуба, те са решили да разбият прозорците. Днес общественият ред се охранява от 380 хил. полицейски служители.

Кандидатите за най-високия пост в Кремъл на тези избори са петима. Освен Владимир Путин за поста се борят още Геннадий Зюганов от Руската комунистическа партия, Сергей Миронов от партия Справедлива Русия, либерал-демократът Владимир Жириновски и независимият мултимилиардер Михаил Прохоров. Според официалните анкети на руския Център за изучаване на общественото мнение, Путин води надпреварата с 55%, като всички останали кандидати имат под 10%.Според независимата анкета на руския портал за заетост Superjob обаче, в края на януари Путин е имал подкрепата на едва 26% от анкетираните руснаци, следван от Прохоров с 21%, и Зюганов – с 12%. Руският президент Владимир Путин е уверен, че ще спечели президентските избори, като в същото време безцеремонно отхвърля продължаващите искания на опозиционните партии за ново провеждане на парламентарен вот.

Кампанията в интернет е най-голямата новост тази година. Щабовете хвърлят милиони, за да привлекат вниманието н посетителите в мрежата. Посланията са скандални и понякога минават всякакви граници.В ранните часове на деня премиерът Владимир Путин гласува със съпругата си Людмила в участъка на Руската академия на науките в Москва. Президентът Дмитрий Медведев и съпругата му Светлана гласуваха в избирателния участък в районното училище. Своя глас за президентските избори дадоха и останалите претенденти за най-висшия държавен пост – Владимир Жириновски, Михаил Прохоров, Генадий Зюганов, Сергей Миронов.

Един от куриозите в днешния изборен ден бяха гласоподаватели от Барнаул. Двадесетина членове на клуба на любителите на маратонско зимно плуване “Белите мечки” се появиха пред избирателната урна… само по бански. Оказа се, че това не е първата подобна акция в Алтайския край. На 4 декември 2011 г. на изборите за Държавна Дума полуголите мъже и жени поразиха избирателната комисия с нестандартния си вид. Те влязоха в секцията в колона, начело на която шестваше гордо символът на спортния клуб – бяла мечка.

blitz.bg