Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Уроците на Дейл Карнеги: Как се гради уважение

След като сме изградили доверие и сме постигнали подходящата среда, която насърчава сътрудничество, прилагането на промени и тяхното положително приемане от останалите е много по-леко. Само че „по-леко“ не означава лесно. Може да се наложи да се направят няколко опита, за да бъдат убедени партньори, служители, клиенти и други да се присъединят към променящата се обстановка.Последните 9 принципа за взаимоотношения с хората, изведени от Дейл Карнеги, представляват полезна комбинация от инструменти, с които можем да помогнем на другите да променят нагласите си, без да ги засягаме лично или да предизвикваме негодувание. Това изгражда желание в останалите да ни следват, което е необходимо за постигането на резултати в организацията.

Ето кои са тези принципи, според Карнеги:

 Започнете с похвала и искрено възхищение. Когато покажем колко ценен е даден човек за организацията, установяваме положителен тон за отворена комуникация.

Показвайте грешките на другите индиректно. Това създава среда, която предотвратява заемането на отбранителна позиция от отсрещната страна.

 Преди да критикувате останалите, посочете собствените си грешки. Тази концепция елиминира бариерите и помага на другите да бъдат по-отворени към нашите напъстствия.

 Вместо да давате директни нареждания, задавайте въпроси. Този подход прави възможно поемането на все повече отговорност, както за задачата, така и за възможните решения.

 Оставете другия човек да излезе от ситуацията с достойнство. Целта ни е да се справим с неподходящо поведение и все пак да запазим достойнството на човека срещу нас.

 Хвалете и най-малкия напредък, както и всеки напредък. Бъдете възторжен в одобрението и щедър в похвалите си. Няма по-добро средство от похвалата за увеличаване на продуктивността, ефективността и ангажираността. Трябва да отбелязваме постиженията и да отдаваме дължимото на своите колеги.

 Създайте на човека срещу вас отлична репутация, която да се стреми да запази. Когато поставяме високи очаквания, помагаме на другите да достигнат пълния си потенциал.

Насърчавайте. Направете така, че грешката да излежда лесно поправима. Когато изказваме вярата си във възможностите на другите да поправят дадена грешка, ние им вдъхваме увереност да подобрят качеството си на представяне.

Накарайте човека срещу вас да се чувства доволен, че върши онова, което вие предлагате. Когато окуражаваме другите да подобряват резултатите от работата си, ние им помагаме да формират градивно отношение и поведение. А какво по-продуктивно от това?!