Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Златото поскъпна с 10 на сто

Златото е поскъпнало с близо 10 на сто от началото на годината, а за същия период среброто е скочило с 30,8% в долари. Това показват изчисления на експерти от борсата за търговия с благородни метали „Тавекс”.Според тях инвестицията в жълтия метал остава печеливша, въпреки че в края на февруари на нюйоркския пазар цената на златото се понижи с 5,4% от 1791,49 до 1688,44 долара за тройунция. В края на седмицата обаче металът възстанови около 1,5 процентни пункта от стойността си до 1723,50 долара за тройунция, съобщи БТА.

Очакванията на икономистите са, че до края на годината цената на златото ще продължи да се вдига. Благородният метал ще се търгува на нива от 1975 долара за тройунция през последното тримесечиена тази година, обявиха от Агенцията за икономически прогнози и анализи Standard Chartered. В по-дългосрочен план очакванията на анализаторите са за средни цени от 2000 долара през 2013 г. и 2107 долара през 2014 г. За сравнение през миналата година жълтият метал се е търгувал средно за 1571 долара за тройунция.

Има няколко фактора, които водят до повишаване на цената на златото, припомнят от борсата за благородни метали. Според експертите те ще продължат да оказват влияние върху стойността му и през 2012 г. Един от тях е политиката на Федералния резерв на САЩ да печата повече пари, за да подпомогне американската икономика. Тези мярка обаче не дава нужния резултат и икономиката на САЩ все още нараства с бавни темпове. За сметка на това вливането на допълнителна ликвидност води до ръстна цената на златото. Друг фактор, който ще продължи да оказва влияние върху стойността на жълтия метал, е дълговата криза в Европа. Въпреки подписването на новия фискален пакт за управление на еврозоната доверието на инвеститорите все още е разколебано. Затова те все още гледат на златото като сигурно убежище в кризата. Доказателство за това са данните на Световния златен съвет. През третото тримесечие на 2011 г. европейците са закупили 118,1 тонаинвестиционно злато или това е увеличение от 135% спрямо същия период на 2010 г.
Според експертите цената на среброто също ще продължи да се покачва. Прогнозите са, че в края на годината то ще се търгува при средни нива от 43,8 долара. През 2013 г. цената му най-вероятно ще достигне 52 долара за тройунция. Миналата година стойността на среброто се срина с 46%, припомнят от борсата за благородни метали. Понижаването на стойността на благородния метал обаче вече е приключило и цената му ще започне да расте.

Monitor.bg