Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Държавата ще плати цифровите декодери на социално слабите

Държавата ще поеме голяма част от цената на декодерите, необходими за приемане на цифрова ефирна телевизия.Това предвижда проект на План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България, който е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщениятаhttp://www.mtitc.government.bg/page.php?category=188&id=5427.Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.Проектът включва етапите, сроковете и условията за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T), с крайна дата за изключване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване в България на 1 септември 2013 г.Предоставянето на декодиращи устройства ще се извършва по аналогия с правата за енергийни помощи. Ще бъдат оценявани доходното, имущественото, здравословното състояние (степен на инвалидност – увреждания), възрастта и семейното положение.Условие за получаване на декодиращото устройство е наличие на собствен телевизионен приемник, без техническа възможност за приемане на цифров сигнал. На едно семейство ще се предоставя само един декодер, независимо колко от членовете му отговарят на условията за подпомагане.

В Закона за държавния бюджет за 2012 г. са осигурени до 17,5 млн. лв. за крайни декодиращи устройства за приемане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване и за провеждане на информационна кампания.Крайните устройства и прилежащи антени с усилвател с гаранция до 2 г. ще бъдат купени чрез обществена поръчка. По места ще бъде осигурено разпространението и инсталирането им срещу подпис от подпомаганите хора.Главна цел при въвеждането на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване е ефективното използване на радиочестотния спектър, осигуряване на по-добро качество и програмно разнообразие, както и предоставяне на допълнителни услуги за потребителите.Преходът ще осигури свободен достъп до цифровите версии на обществените и търговски доставчици на аудиовизуални медийни услуги. По този начин ще се стимулира развитието на конкуренцията на пазара на цифрово телевизионно радиоразпръскване, като се отчита принципа за технологична неутралност.

Програмите, излъчвани от предаватели за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, трябва да са безплатни. В случай че има кодирани предавания, то техният брой ще е ограничен. Планът залага на атрактивност на програмите.Новият план предвижда към 1 март 2013 г. (началото на периода на едновременното излъчване на аналогови и цифрови ефирни програми), да бъде осигурено покритие на 95% от населението за търговската и обществената мрежа по Първия етап от плана.Другата търговска мрежа от Първия етап трябва да обхване най-малко 85% от домакинствата към 1 септември 2013 г. (датата на изключване на аналоговия сигнал). Оставащото процентно покритие може да бъде постигнато чрез друга технологична платформа.

Създава се Управителен комитет по цифровата телевизия, включващ всички заинтересовани страни – Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Комисията за регулиране на съобщенията, Съвета за електронни медии, Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), обществените радио- и телевизионни оператори и предприятията, които изграждат мрежите за осъществяване на наземно цифрово радиоразпръскване.Новата структура ще определя периода и графика за изключване на аналоговите предаватели; ще обсъжда информация за възникнали смущения при аналоговото и цифровото излъчване, и др.Сред мерките, отнасящи се до популяризирането на DVB-T плана е и подписването на меморандум между българската държава и търговците на битова техника за обединяване на усилията за популяризиране на прехода към наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване.Споразумението трябва да включва създаването на демонстрационни места в търговските обекти за техника, където да се разпространяват информационни материали.

http://inews.bg/