Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Шакира: Не мога да избягам от футбола

Ако се проведе гласуване за най-известните лица в света днес, едва ли има съмнение, че Шакира ще е в челото на списъка. Тя е същински феномен в попмузиката, може да пее както на английски, така и на испански, и има успехи и милиони фенове на всички континенти.Освен това, колумбийката вече е неразривно свързана с красивия спорт. Освен, че участва като изпълнител на Световните първенства през 2006 и 2010 година, тя е ангажирана с не един благотворителни футболни проекти и настоящият ? партньор е централният защитник на Испания и Барселона Жерар Пике. Шакира даде интервю за FIFA.com, в което говори по тези и още много въпроси.

FIFA.com: Шакира, как беше въвлечена първоначално във футбола?

Шакира: През 2006-а ме помолиха да пея на световното първенство в Германия, а през 2010-а имах късмета отново да бъда поканена. Там бяха някои от най-незабравимите моменти в живота ми: световното в Южна Африка ми даде толкова много както в личен, така и в професионален план. След тези първенства започнах да се ангажирам с футбола, като осъзнах значимостта и влиянието, които този спорт има върху животите на милиарди хора всеки ден, върху мечтите на младежите и децата, които отдават толкова много часове от животите си на това да играят футбол, и страстта, която поражда в толкова много хора по цял свят.

Кое ви оказа най-голямо въздействие по време на този период?

Нивото на културен обмен, който се случва чрез събития като световното първенство, където хората споделят толкова много и се сближават и стават по-обединени. Всичко това е социален феномен, който много ме интересува, като бях приятно изненада и от социалната работа на ФИФА, която се осъществява чрез кампанията One Goal, в която взех участие. В резултат на всичко това, моето изживяване бе още по-стойностно, защото на тази база ние успяхме да обърнем внимание на проблема с образованието, който е един от най-големите ми интереси. И сега, естествено, футболът е централен въпрос у дома за мен (смее се). Имам чувството, че футболът ме следва навсякъде и не мога да се отърва от него!

Футболът е много популярен в Колумбия. Във вашето семейство има ли фенове?

Моите братя са фенове, но баща ми никога не е бил голям запалянко. Но сега, естествено, дъщеря му излиза с футболист, и той е заинтересован – мисля, че дори е научил правилото за засада. Той винаги е бил по-скоро книжен плъх и се интересуваше от по-интелектуални въпроси, но никой не може да избяга от емоцията, предизвиквана от футбола. Има много хора, които преди не са се интересували, но рано или късно са се запалили по футбола.

Както самата Вие, например…

Когато започнеш да разбираш футбола, осъзнаваш, че той не се върти само около физическата страна на играта и в това да бягаш след топката. Това е стратегически и психически спорт, който изисква голяма интелигентност.

Успявате ли да изтърпите цял мач?

Да, разбира се!

Дори, когато Пике не е замесен?

Ами (смее се) … да. Гледала съм странната игра, за да се опитам да науча повече, и защото съм много любопитна. Също така, за да видя как се справят другите отбори, но винаги гледам мачовете, в които той играе.

Трудно ли е да излизаш с футболист, като се имат предвид всички тренировки, мачове и пътувания?

Едва ли е лесно и партньорът ти да е музикант! (смее се). Истината е, че аз разбирам, че това е много трудна професия, която изисква отдаденост, дисциплина и работа в екип, което е много от различно от това, с което аз се занимавам. Не трябва да отговарям пред никого, освен пред себе си, но футболистът е като войник и трябва да носи голяма отговорност на терена и извън него. Така че, от мен зависи да разбера това и да подкрепям Жерар, когато има нужда.

Опитвали ли сте да играете футбол?

Повече ми отива да пея песни, които да настройват феновете. Жерар е опитвал да ми подаде топката няколко пъти, но не мога да кажа, че ме бива!

Вече участвахте на две световни първенства, а следващото е в Бразилия. Вълнувате ли се относно възможността да бъдете и на турнира в Южна Америка?

Разбира се! Бразилия е страна, която ми е много скъпа. Там имам фенове, с които си общувам от години, както и колеги изпълнители като Ивете Сангало, а има и големи фигури като Пеле. Бих се радвала да отида на това първенство, не съм сигурна в каква роля, но определено ще съм там. Знам, че никой не иска да го пропусне, най малкото пък аз.

И последно, може ли да ни разкажете малко повече за вашите социални проекти, свързани с футбола?

Убедена съм, че пропагандирането на спорта е интелигентен начин да образoваме децата си. Всъщност, чрез отбора на Барселона и моята фондация Pies Descalzos, ние съставихме програми, насочени към вкарването на повече спорт в училищата, някои от които изградихме в много уязвими райони, където децата живеят в условия на голяма бедност. Също така, с ФИФА проведохме кампанията One Goal и с продажбите на Waka Waka събрахме средства за 20 Centres for 2010, като част от тази инициатива. Харесва ми да участвам във футболни събития, които са за социални каузи, защото според мен посредством спорта децата могат да бъдат подпомoгнати да запазят телата и умовете си здрави, както и да увеличат интелигентността си и уменията си да общуват с другите.

http://inews.bg/