Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Държавите в които е най-добре и най-зле да си жена

В четвъртък е международният ден на жената и по този случай от Independent направиха проучване на условията на живот на жените в различните държави. Ето и резултатите:

В коя държава е най-добре да си жена: Исландия

Равенството между половете е най-силно в Исландия. Великобритания е на 16-то място. Най-зле е в Йемен, а в Афганистан да си жена е наистина опасно.

В коя държава е най-добре да си жена политик: Руанда

Руанда е единствената държава в света, в която повече от половината членове на Парламента са жени – 45 от 80. Великобритания е на 45-то място, дори след Пакистан и ОАЕ.

Нито една жена в парламента няма в Саудитска Арабия, Йемен, Катар, Оман и Белиз.

Най-добре е да си майка в: Норвегия

Най-добри условия за младите майки има в Норвегия. Най-зле е в Афганистан, където да умре по време на раждане е с 200 пъти по-вероятно за жената, отколкото да загине при военните действия.

Грамотност: Лесото

В Лесото грамотните жени са повече от мъжете – 95%, срещу 83%. Великобритания е на 21 място. Най-зле е в Етиопия, където само 18% от жените могат да четат и пишат (спрямо 42% от мъжете).

Най-добро място да си президент: Шри Ланка

Шри Ланка се управлява от жени от 23 години. Великобритания е на 7-мо място. Много цивилизовани държави, сред които Испания и Швеция, никога не са имали жена президент.

Най-добро място за жена в изкуствата: Швеция

Шведското министерство на културата има инициативи за стимулиране на жените творци. От шведския филмов институт държат стипендиите за филми да бъдат разпределени на равен квотен принцип между мъжете и жените. Във Великобритания само 6% от режисьорите и 12% от сценаристите са жени.

Най-добро място да си мениджър: Тайланд

Тайланд има най-висок процент жени на висши мениджърски длъжности (45%). Великобритания изобщо не влиза в топ 20 с едва 23%. Най-малък е процентът в Япония (8%).

Най-добро място за родилките: Гърция

Най-сигурно е да родиш в Гърция. Само 1 на 31 800 бебета умират при раждане. Най-зле е в Южен Судан – в цялата държава има едва 20 акушерки.

Най-добро място за икономическа активност: Бахамите

В Бахамите жените имат най-голяма възможност да участват в икономически дейности. Най-зле е в Йемен.

http://profit.bg/