Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Ще намаляват цените на лекарствата със закон

Здравният министър д-р Стефан Константинов предложи пакет от законодателни промени, с които ще се понижат цените на лекарствата, плащани от здравната каса. Пред депутатите от парламентарната здравна комисия министърът обясни, че мерките са насочени в две посоки – да върнат цените на лекарствата, които бяха прехвърлени от министерството към касата през миналата година на нивата от 2010 г., и да дадат възможност за понижаване на стойностите и на останалите медикаменти с рецепта. Финансовият ефект от мерките се равнявал на няколко десетки милиона, които ще се спестят от здравната каса и болниците за година. Те могат да станат факт след решение на парламента.Ако се върнат миналогодишните нива на заплащане на скъпоструващите медикаменти, ще се спестят близо 15 млн. лева. Това според здравното министерство означава, че ще се постигне над 50% отстъпка за всеки един медикамент.„Ако касата подпише определените отстъпки, то ще влезе веднага, когато се направи договорът. Ясно е, че отстъпките не могат да бъдат за един месец. Те трябва да са за половин или една година напред. Не мога да ви кажа конкретно за всеки медикамент какви отстъпки ще стане, но ако погледнете цените, по които са купувани от министерството, примерно, че е купувано за 100 лева, а след това е станало 250, разумното връщане ще бъде на 101-102 лева. Това е отстъпка. Това, което се казва, че са договорени отстъпки 5-10%, това е несериозно”, коментира Константинов възможните отстъпки.Друго предложение на министъра гласи, че трябва да се скъси едногодишният срок, в който фармацевтичните фирми да уведомят за поевтиняване на техните лекарства в референтните за нас страни. Предвижда се и имуществена санкция, ако това не бъде направено.

Министър Константинов отхвърли за пореден път обвиненията, че е бил информиран отздравната каса за плащанията на по-високи цени. „Нищо не са предупредили. В писмото просто казват, че те изпълняват закона и че си плащат. Аз знам само за една фирма, която е дала предложение за цената да се намали до миналогодишната, с което със сигурност поне 1 млн. лева ще се реализират. Така че трябва да се знае, че отстъпката, политическата воля я има. Ние можем да се съберем, министърът може да разговаря с фирмите, фирмите могат да я направят, но накрая финалните документи отиват в касата. И ако касата е решила, че няма да свърши тоя процес, тогава Господ да ни е на помощ, няма да постигнем никаква отстъпка. Затова казвам, че трябва да се промени законът и да се сложи този текст, че цените не могат да бъдат по-големи от 2010-а”, заяви той.

В промените се предлага още и увеличаване броя на държавите, с които се сравняват цените на лекарствата от позитивния списък у нас. В момента в България за всяко лекарство от позитивния списък се регистрира най-ниската цена от всички, които се плащат с държавни средства в 13 европейски страни. Идеята е към тях да се прибавят още три, които са извън ЕС – Македония, Сърбия и Турция.Пред журналистите Константинов обясни и какво съдържа подаденият от него сигнал до прокуратурата за договорите за лекарства, сключени от здравната каса през миналата година. „Гласи много просто нещо – че на еди-коя си дата, след като съм изисквал информация и съм получил данни, че за едни и същи лекарства през еди-коя си година са се плащали толкова, а през следващата година са се увеличили в пъти разходите; че имам данни за бавене на процеса, за бездействие, и моля да се прецени от страна на прокуратурата това дали попада в обсега й на действие”, каза Константинов.

http://dariknews.bg