Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Ислямът в САЩ процъфтява след септември 2001 г.

След терористичните атаки през септември 2001 г. ислямът в Америка процъфтява. Броят на джамиите почти се е удвоил през последните десет години – от 1209 през 2000 г. до 2196 през 2011 г., сочи проучване, цитирано от сп. „Икономист“.Този бум се обяснява с няколко фактора, казва авторът на изследването Ихсан Багби от Университета на Кентъки. За нарастващото мюсюлманско население в Америка са нужни повече джамии. Освен това мюсюлманите все повече се изтеглят от градовете, където се намират повечето джамии. Процентът на храмовете в покрайнините е нараснал от 16 на сто от общия брой през 2000 г. до 28 на сто през 2011 г.

Резултатите вероятно ще обезпокоят още повече онези, които се тревожат, че радикалният ислям пуска корени в Америка.Изследването обаче сочи, че подобни тревоги са безпочвени. Близо 90 процента от имамите в джамиите казват, че не виждат засилване на радикализма сред младите мюсюлмани. Повечето имами са на мнение също така, че следват гъвкав подход към исляма, а не строго интерпретиране на свещените текстове.Проучването подкрепя и предишно изследване на центъра Пю, което показа, че повечето американски мюсюлмани са се интегрирали. Почти всички имами са на мнение, че мюсюлманите трябва да участват в американските институции и в американската политика. Те дори не изглеждат разтревожени от проверките, на които би ги подложило подозрително правителство. Само една четвърт смятат, че американското общество е враждебно към исляма – доста по-малко от 54-те процента през 2000 г.

Както и с другите религии в Америка, основното предизвикателство пред исляма е не радикализмът, а секуларизацията. Добрата новина за имамите е, че има все повече бъдещи богомолци. Числата в доклада, ако са точни, хвърлят съмнение върху предишни изследвания, според които мюсюлманите в Америка са между 1 милион и 3 милиона. Багби смята, че техният брой е близо до 7 милиона. Желаещите Америка да е разнолика и пъстра ще са доволни да чуят това. Други, за съжаление, ще се разтревожат, пише „Икономист“, цитиран от БТА.

http://www.dnes.bg/