Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

България е привлекателна офшорна и аутсорсинг дестинация и във фармацевтиката

България отново се нареди сред звездите в офшоринг и аутсорсинг индустрията, този път като популярна дестинация за фармацевтичния сектор.Това е мнението на експертите според годишника на британската Национална аутсорсинг асоциация (NОА), изпратен на Investor.bg.Страната ни, наред с редица пазари от Централна Европа, продължават да привличат вниманието на компаниите от фармацевтичната индустрия „с множество предимства“, които регионът и отделните страни предлагат.Повишените разходи за разработка на нови лекарствени продукти накараха компаниите от сектора да търсят по-добри възможности за офшоринг, за да могат да постигнат определено ниво на рентабилност в развитието на своите продукти на глобално ниво, се посочва в доклада.

Големите фармацевтични компании традиционно инвестират в страни като Индия и Китай, които предлагат предимства като работна ръка с нужната квалификация, евтина земя и среда, подходяща за инвестиции.Въпреки това немалък брой компании се насочват и към пазари като Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Румъния, както и България.Открояват се също и Хърватия, Сърбия и Словения, които заедно с гореизброените, водят ръста в развитието в областта на производството на фармакологично активни съставки (API).Всички тези страни имат развит специализиран сектор от операции и имат капацитет да предложат нужното портфолио от продукти и услуги за сектора, се казва в доклада.

Глобална стратегия с регионален акцент. Като цяло развиващите се пазари се определят като изключително популярни за офшоринг дейностите на фармакологичната индустрия. Азия обаче напредва с все по-бързи темпове в развитието си.През следващото десетилетие Азия се очаква да изпревари Европа по отношение на продажбите на лекарствени продукти, което ще бъде движено от ръста на ключови развиващи се пазари. Например до 2015 г. Китай се прогнозира да се превърне във втория по големина фармацевтичен пазар след САЩ.

Според доклада фармацевтичните компании ще трябва изоснови да преосмислят стратегията си по отношение на развиващите се пазари, като Китай, Индия, Русия и Бразилия. По-конкретно те ще трябва да предприемат подход, който е съобразен с регионалните специфики на всеки пазар, към който се насочват.

„85% от населението на света живее в развиващите се пазари и през последните пет години целият реален икономически ръст дойде от тези пазари“, коментира Патрик Киохан, вицепрезидент Проучвания и развитие за Азиатско-тихоокеанския регион в AstraZeneca.С фокуса на компаниите върху развиващите се пазари фармацевтичната индустрия ще трябва да обърне внимание на различните изисквания на всеки от тези пазари, казва анализаторът Суета Шантикумар от Frost & Sullivan.„Следователно ще има общ преход във фармацевтичната индустрия от предимно западно-ориентиран модел към глобален такъв“, добавя той.

http://www.investor.bg/