Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ЕС улеснява процедурите по получаване на наследство

Италианка, женена за германец в Белгия, ще може да избере дали наследниците ? да получат наследството си по италианското или белгийското законодателство. Тази възможност се гарантира от новите европейски правила, подкрепени от Европейския парламент. Европейските депутати приеха регламента с 589 гласа „за“, 21 „против“ и 79 „въздържали се“. Регламентът няма да бъде прилаган във Великобритания, Ирландия и Дания, тъй като правителствата им взеха решение да използват правото си на неучастие.Новите правила целят облекчаването на процедурите по наследяване и избягването на спорове в случаите, когато са приложими норми от законодателствата на повече от една държава-членкаПо данни на ЕП международните наследявания съставляват 10% от всички наследявания в ЕС или почти 450 000 годишно, а общата им стойност е около 123 милиарда евро.Общи за ЕС критерии ще позволят ясното определяне на правната система на държавата-членка, чиито закони ще са приложими в случаите, когато има колебания между няколко правни системи. По този начин ще бъдат спестени скъпи правни спорове и административни процедури за наследниците.

Избор между две нови правила

Предложеният регламент въвежда два нови принципа в международното наследяване.На първо място, ако дадено лице почине в държава-членка, различна от тази в която живее, е приложимото правото на държавата на „обичайно местопребиваване“ на починалия към момента на смъртта му. По този начин ще бъдат избегнати конфликти, свързани с възможността няколко съдилища от различни държави-членки да се обявят за компетентни.На второ място, лицето, изготвящо наследството, може да избере опцията документът да се интерпретира спрямо законодателството на страната на неговия произход. Това ще даде на гражданите на ЕС ново право, което е сериозно подобрение, защото позволява на хората, живеещи в чужбина, да запазят силни връзки с родината си и гарантира за спазването на специфични национални правила, като например тези, свързани с даряването.В примера с италианката, женена за германец и живееща в Белгия за дълъг период, е най-вероятно Белгия да е нейния център на интереси. При отсъствието на предложения регламент, можеше да се стигне до конфликт между съда на страната, в която живеят наследниците ? (Германия), нейната собствена страна (Италия) и страната, в която е базирана собствеността ? (Белгия).

Европейско удостоверение за наследство

Създава се и Европейско удостоверение за наследство, което цели ясното установяване на правния статус на лицето, което изготвя завещанието, както и гарантирането на правата на наследниците и на трети лица, като например кредитори. Използването на това удостоверение няма задължителен характер.Новият регламент няма да има влияние върху положението на хората, които остават жители на родните си страни. Той няма да промени националните законодателства свързани с наследяването, собствеността или данъците, както и няма да въвежда хармонизация на националните законодателства.За да влезе в сила, Европейският съвет ще трябва да се произнесе по одобрения текст. Двете институции ще търсят споразумение на второ четене.