Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Ползите от гнева

Има много причини, които ни карат да избегнем гнева. Той е деструктивен, изкарва наяве най-лошите ни черти и изпадаме в състояние, когато не можем а се контролираме и понякога правим необратими неща.Гневът обаче е сила, която може да бъде тласната и в по-добра посока и от него да извадим определени ползи.

Гневът е мотивираща сила

Тази силна емоция може да мобилизира цялата ни същност и да ни провокира да покажем изключително високи резултати в отделни житейски сфери. Изследванията са доказали, че много хора, повлияни от яда си, са надскочили целите си и са достигнали върхове, които са мислели за невъзможни.Гневът може да доведе и до някои решения на проблеми, които са по-радикални, но и ефективни и на които не сме се осмелявали в спокойно състояние.

Ядосаните хора са по-големи оптимисти

Вярвате или не бесните хора имат нещо общо със щастливите и това е оптимизмът. Това е защото те имат цел и вътрешно са решени да я постигнат, провокирани от силния си яд. Гневните хора не мислят за падение, те са като обсебени и вярват в щастливия за тях резултат, след като свършат това, което са си наумили.

Гневът подобрява личните взаимоотношения

Гневът е естествената ни реакция, когато сме онеправдани и някой е постъпил лошо с нас. Той е акт на извършена несправедливост спрямо нашата особа. А когато става въпрос за личния ни живот дори е израз на комуникация.Скритият гняв в любовните взаимоотношения не дава възможност на партньора ни да разбере, че нещо не е наред. Прикривайки емоциите си, не даваме индикация за нередност и тя няма как да се коригира от половинката си. С времето връзката ще се разпадне.

Гневът дава отговори за нас самите

Анализирайки собствените си негативни емоции, човек разбира какво ги провокира, до какви измерения стига и как да се абстрахира от тях или да ги избягва, като така подобрява живота си. Може да се каже, че гневът ни води към себепознание, с което еволюираме като личности и опитваме да направим съществуването си по-приятно и целенасочено. Ядът ни помага да променим същността си, ако е необходимо и да станем по-добри хора.

Гневът намаля насилието

Тази силна емоция може, както да го провокира, така и да го неутрализира. Това се дължи на факта, че когато сме бесни, околните го виждат и опитват всячески да тушират ескалиращите емоции, за да не се стигне до физическа разправа.

Гневът е стратегия за водене на преговори

Емоциите не са пръв приятел по време на преговорите. По тази причина, този, който е най-бесен, провокира у другите желание да го успокоят и дори неохотно да се съгласят с неговите условия, само и само да има мир.Разбира се, ако „невротиците“ са няколко, може просто да се надвикват в офиса, докато видят кой ще надделее – обикновено Големият шеф сред тях.

Смъртоносен грях или конструктивна емоция?

Да, гневът може да намаля насилието, да върви ръка за ръка с оптимизма, да мотивира, да подобрява личните взаимоотношения, което показва, че спокойствието не винаги е нещо добро, а ядът – лошо. Но всяка емоция си има някакви граници и независимо от коя страна на скалата „добро-лошо“ се намира, трябва да бъде използвана единствено за градивни цели.

Ето и какви са сигналите за конструктивния гняв:

– когато човек действа на момента, а не го остава да се събира и събира;

– ако гневът е насочен срещу някаква несправедливост спрямо него или друг;

– ако е стъпка за решаване на проблем, действие, а не някакво безпочвено злонамерено чувство.

http://www.tialoto.bg