Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Общините с право на строеж по морското и речно дъно

Върху морското дъно и дъното на българския участък и крайбрежната заливаема ивица на река Дунав може да се учреди право на строеж в полза на община за изграждане или разширение на рибарско пристанище.Това предвиждат приетите на първо четене със 103 гласа „за“, без нито един против, промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, предаде БТА. Освен това ще може да се изграждат и специализирани обекти за обслужване на риболовни дейности, както и свързаните с тях брегозащитни съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите.

Вносители на законопроекта са Иван Вълков /ГЕРБ/ и група народни представители. Реализираните строежи ще са публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна, предвидиха депутатите. Измененията бяха поискани от премиера Бойко Борисов още през февруари при инспекцията му в засегнатите от зимните бедствия черноморски райони. Според гласуваните текстове правото на строеж ще се учредява безвъзмездно, по предложение на министъра на транспорта, с решение на Министерския съвет. То ще се учредява, когато това е необходимо за изграждане или разширение на национален обект по смисъла на Закона за държавната собственост или за трайно задоволяване на обществени потребности.

Основната цел е да се даде възможност за изграждане, реконструкция, рехабилитация и поддържане на рибарски пристанища от общините, както и свързаните с тях брегозащитни съоръжения, финансирани със средства от Европейския съюз и други публични средства за предпазване от вредното въздействие на водите, обясняват в мотивите си вносителите. Така общините ще могат да разходват законосъобразно собствени средства за реализиране на съоръженията като стопани на крайбрежната територия в населените места при констатиране на необходимост от брегозащитни и брегоукрепителни дейности, аргументира се Иван Вълков. „Трябва да има единна държавна политика и програма за изграждане на всички видове пристанища, защото с промените отново остават встрани яхтените пристанища, специалните пристанища, които при приватизацията бяха закупени от предприятия, намиращи се на морския бряг“, коментира Петър Мутафчиев от левицата.