Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Дянков: Трябва да се отдалечим от Гърция

Безспорен факт е, че в следващите десетилетия Гърция ще е един от най-слабо развиващите се региони в Европа и света и това няма как да не окаже влияние върху България, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БГНЕС.Дянков участва в представянето на най-новия доклад на Световната банка за това как да се върне лустрото на европейския икономически модел. Финансовият министър смята, че страната ни трябва още повече да се отдалечи от тази част от региона и да покаже, че е различна от Гърция и голяма част от Южна Европа.Дянков коментира и някои от слабостите на страната, говорейки за демографската ни структура, инфраструктурата и проблемите във висшето образование. „Висшето ни образование до преди 10 години, в сравнение с това в Европа, беше на едно средно ниво. Но всяка година губим в сравнение с Европа. Сега не виждам особени резултати от гледна точка на качеството на образованието ни и то може да стигне до ниво, при което най-кадърните ни ученици излизат да учат навън след средното образование. Тогава и съревнованието във висшето образование спада. Трябва да измислим начин тази опасност да се превърне в по-добри възможности“, заяви министърът.

Той е убеден, че след 4-5 години инфраструктурата ще бъде една от силните страни на България. Според вицепремиера демографският проблем в България може да бъде решен с увеличаване на работната сила чрез миграция. Дянков твърди и, че Европейската комисия няма смислена политика за конкурентноспособност. Той припомни, че всяка година Европа губи около 1 милион работници, което води до липса на работна ръка и все по-голяма тежест върху пенсионната и здравната система.

Министърът за пореден път подчерта, че България е силна в сферата на публичните финанси, данъците, банковата стабилност, но има какво още да се желае от гледна точка на управлението на държавните ресурси. „2011 година е първата година, в която в централната администрация работят по-малко хора, отколкото в общинската администрация. След като изпратих писмо до новите кметове в края на миналата година, само за последните три месеца в общинската администрация хората са намалели с близо 4000 души“, каза още Дянков.“Колкото по-малко хора работят в администрацията, толкова по-малко хора ще се чудят какво да правят и как да измислят нови начини на контрол“, коментира още министърът, убеден, че на държавата трябват по-малък, но и по-добре платени бюрократи.Според Дянков има икономическа логика да се дават повече пари за животновъдство, отколкото за зърнопроизводство, защото в животновъдството добавената стойност е по-голяма.

http://business.actualno.com