Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Плевнелиев критикува липсата на връзка между бизнеса и университетите

Сблъскваме се със съществен вакуум между университетите и бизнеса. С тези думи президентът Росен Плевнелиев даде началото на инициативата „Мениджър за едни ден“.По думите му мнозинството студенти напускат университетите без един час практика, без досег до реалния сектор и без поглед върху изискванията на сегашната и утрешната икономика.Не може да има успешна компания, която не е отворила вратите си за младите, образованите и иновативните, смята президентът и допълни, че е много важна връзката между университетите, младите хора и бизнеса.Според Плевнелиев няма как една компания да е успешна, ако не използва активно постиженията на науката, добрите практики в университетите и модерните технологии. Същото така няма успешен университет, който не работи във връзка с бизнеса и с т.нар. центрове за кариерно развитие, така че младите хора да имат своята реализация веднага след завършване на образованието си.

Инициативата „Мениджър за един ден“ отправя послание за диалог между бизнеса и университетите и по този начин се гради успешното кариерно развитие на младите хора. Те трябва да бъдат подготвени за бъдещите проекти и за двигателите на икономиката, заяви Плевнелиев.Предприемачеството е нещо вдъхновяващо, но в което има риск – обаче в живота успяват тези, които поемат риска и знаят как да го управляват, вярва президентът.Всяка велика компания на тази планета е започнала от една велика идея, която е намерила и своята подходяща среда за реализация. Затова, с инициативата, се отправя посланието че младите хора „гъмжат“ от идеи и те трябва да бъдат реализирани в България.

Президентът се надява, че „Мениджър за един ден“ ще се превърне в добро начало за всички млади участници в нея. Той коментира, че това начало, което се поставя днес помага за развитие не само на добрите идеи на младите, но и за развитието на държавата.“Това министерство, което управлявах и това президентство, което в момента управлявам, е взето назаем от следващото поколение, то не е мое“, обясни още президентът. Той искрено се радва, че днес в Президентството ще влезе един млад човек. Така институцията показва, че работи за каузата, а тя е че младите хора могат да бъдат мениджъри, министри и президенти.След като даде началото на първия работен ден на младежите, участващи в инициативата, президентът прие своят заместник – Полина Неделчева от Техническия университет в София. Тя има възможността да присъства на работни срещи и да представя ръководните си идеи под наставленията на президента.

inews.bg