Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Лондончани си имат улица без правила

В Лондон отвориха най-дългата в света улица, на която не действат правилата за уличното движение. Почти километър дългата Exhibition Road е участък, където няма да намерите нито тротоари, нито бордюри, нито обособени за коли зони. По нея автомобилите и пешеходците могат да се движат където и както им харесва, стига да не си пречат. „Такива улици трябва да се превърнат в стандарт за XXI век“, заяви при откриването кметът на Лондон Борис Джонсън, предаде АСН.

Улицата, която чиновниците наричат „най-безопасния път в света“, бе открита след близо тригодишна реконструкция. Обновената Exhibition Road е разположена в самото сърце на лондонския квартал на музеите Кенсингтън, който се посещава от милиони хора от цяла Великобритания и от целия свят. Уникалността на това съоръжение се състои във факта, че по него няма нито знаци за ограничение на скоростта, нито бордюри, нито тротоари. Идеята на проекта е да докаже, че без забрани шофьорите стават по-отговорни за своите действия и много по-внимателни, като обръщат по-голямо внимание на пешеходците, отколкото на традиционните пътища.Идеята всъщност не е нова. Преди няколко години подобна улица бе открита в Холандия и опитът доказа, че там тя действа безотказно. Безопасността наистина е по-голяма в сравнение с традиционните улици. Лондонското нововъведение е вторият подобен опит.Тази улица се превърна в „общо“ място, украсено с рисунки в шахматен ред, създадени чрез милиони тухлички китайски гранит. За реконструкцията й са изхарчени 30 млн. лири стерлинги (36 млн евро), а работата по нея е отнела 3 години. Пешеходните зони са отделени от транспортните с черни железни решетки и дренажни канали. Това помага за ориентацията на слепи хора, за да бъдат предупредени, че влизат в зоната за движение на колите. Маркировката е от всяка от страните на улицата на разстояние четири ярда от сградите, което помага да се отдели зоната за пешеходците от тази за автомобилите.

Проектът е разработен и реализиран от служителите на администрацията на лондонските райони Кенсингтън и Челси, които са вложили 14,6 млн. лири стерлинги, както и от град Уестминстър, които са подпомогнали проекта с 1 млн. лири. Все пак има едно ограничение за шофьорите – скоростта не трябва да е по-висока от 30 км/час. Но практиката показва, че водачите не стигат това ниво. „Това е умен подход към реконструкцията на градския пейзаж в сърцето на един от най-важните културни и академични райони на планетата“, каза на откриването кметът на Лондон Борис Джонсън. Според него именно този тип пътища трябва да се превърнат в стандарт за XXI век. В бъдеще архитектите искат да поставят на Exhibition Road повече дървета, за да подобрят атмосферата и да помогнат да се очертаят по-добре пешеходните и транспортните зони. Движението ще се осъществява и в двете посоки. Пешеходци на две скорости

Улицата без правила не е първото нововъведение на лондонските власти по отношение на подобряването на градската среда. Все още се доработва появилата се още преди две години идея за разделянето на тротоарите на главната търговска улица на британската столица – Оксфорд стрийт. Схемата предвижда зоната за пешеходците да бъде разделена на две части – зона до витрините и друга, която граничи с пътното платно. Тротоарът покрай сградите, предназначен за бавно движение, ще бъде отреден за купувачи, туристи и хора, които обичат да зяпат по витрините. По скоростната пътека пък ще се движат по-енергичните минувачи и хората, които бързат за работа. Улицата е един от символите на британската столица, както и автобусите на два етажа. На нея първо ще бъде въведено движението на пешеходците на две скорости. Специални разпоредители ще молят хората да се местят в съответната лента. Инициаторите се надяват, че регулирането на уличното движение ще допринесе за реда по време на летните олимпийски игри, на които Лондон е домакин тази година.

http://www.club.bg