Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

366 варненски затворници пуснати предсрочно за две години

1858 престъпници са освободени предсрочно от затворите в страната през 2010 и 2011 г. Това показва справка, предоставена на “Труд” от Министерството на правосъдието. По-голяма част от тях са пуснати през 2010 г. – 1014.844 души са освободени миналата година. В 12 затвора и 1 поправителен дом за непълнолетни осъдени момчета в Бойчиновци постоянно се намират около 10 000 души.И през двете години най-много от пуснатите, преди да излежат докрай присъдата си, са били в затвора в София. През 2010 г. те са 153, а следващата година са над двойно повече – 340 души. Следва друг голям затвор – този във Варна. От него за две години предсрочно са излезли 366 души.

Сред освободените във Варна през 2010 г. е и бившият общински съветник Веселин Данов. Той изтърпяваше присъда за ръководене на престъпна група, пране на пари от проституция и трафик на хора, както и за изнудване. От 3-годишната присъда, постигната от прокуратурата със споразумение, Данов излежа две години и половина.От женския затвор в Сливен за 2 години, преди да изтърпят цялата си присъда, са излезли 20 лишени от свобода. Пуснатите от поправителния дом в Бойчиновци пък са четирима.

Процедурата

За предсрочното освобождаване от затвора решава съдът. Задължителното условие е лишеният от свобода да е изтърпял не по-малко от половината от наказанието си и с “примерно поведение и честно отношение към труда да е дал доказателства за своето поправяне”. Рецидивистите трябва да са излежали поне 2/3 от наказанието си и остатъкът им да е под 3 години, казва още Наказателният кодекс. Повторно предсрочно освобождаване не се допуска.

Както и при помилването, което прави президентът, за предсрочното освобождаване няма значение за какво престъпление е осъден затворникът.Предложение за предсрочно освобождаване могат да правят окръжният прокурор и специална комисия. В нея влизат началникът на затвора, заместникът му по охранителната дейност, ръководителят на направлението за социална и възпитателна работа и психологът на мястото за лишаване от свобода. На заседанията й присъстват прокурор и представител на Наблюдателната комисия при общинския съвет.

Злоупотреби

Преди месец на главния надзирател на Бургаския затвор беше повдигнато обвинение за получаване на подкуп с цел упражняване на влияние върху длъжностни лица за предсрочното освобождаване на затворник, излежаващ присъда за убийство.

trud.bg