Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Румъния с териториални претенции към България

Неочаквано Румъния обяви териториални претенции към България в района на черноморския шелф.Това става ясно от интервю на румънския външен министър Кристиан Диконеску пред телевизия Digi 24, цитирана от молдовската агенция Moldnews.Първият дипломат на Бкурещ уточнява, че внезапно изникнала необходимост да се уточни морската граница между двете държави.

По думите му трябва да се проведе политическа дискусия по въпроса за разграничаване на контитенталното плато и морската територия с България.Така, както водихме преговори с Украйна, и с България иманяколко нерешени въпроси, които ние ще поставим на дневен ред, заявява Диконеску, уточнявайки, че проблемите са не по вина на Букурещ, а са стари и нерешавани дълги години.

Той уточнява, че става въпрос за държавната граница по море между двете страни, а именно за 17 квадратни километра. Това не етолкова много, коментира министърът, но между европейски държави, които искат да си сътрудничат по много направления, не виждам защо тези въпроси да не намерят бързо решение.Агенцията напомня, че в спора между Румъния и Украйна международният арбитраж предаде на Букурещ част от континенталния черноморски шелф, където сега се добива газ.

news.bg