Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов събира колегите си от Анкара и Доха във Варна през май

“Няма да позволя да имате повече проблеми с газа.” Това обеща турският премиер Реджеп Ердоган на българския си колега Бойко Борисов по време на съвместно заседание на двете правителства в Анкара. Ердоган лично съдействал споразумението за свързването на газопроводите ни да се подпише още вчера, обясниха от нашата делегация. В началото на деня имаше притеснения, че турската държавна газова компания няма нужния лиценз, за да парафира документа. По-късно проблемът беше решен с енергичната намеса на Ердоган, за което Борисов специално му благодари. След разговора си с него Бойко обяви, че се подготвя среща между премиерите на България, Турция и Гърция, за да се ускорят хидроенергийните проекти “Тунджа” и “Марица”. Преди това Борисов ще събере във Варна Ердоган и катарския му колега на форум през май за възможните инвестиции на двете държави в България. Комети пък ще возят туристи от Варна и Бургас до Истанбул. Ердоган докара прякор Големия плюс на българския културен министър, който му подари своя скулптура. “Големият плюс във вашия кабинет се нарича Вежди Рашидов”, каза турският премиер. По време на срещата в Анкара бе подписана съвместна декларация за създаването на Съвет за сътрудничество на високо ниво.

Междувременно стана ясно, че след няколко години България ще може да получава втечнен природен газ през гръцкото крайбрежие. Новината съобщи Трайчо Трайков в последния си ден като министър. Българският енергиен холдинг е подписал в понеделник в Атина споразумение, даващо старт на предпроектното проучване за изграждане на терминал за втечнен газ. Така през съоръжението България и съседните ни балкански страни ще можем да получаваме газ с кораби от Катар и Алжир, обясни Трайков.

Вероятно самото изграждане на терминала ще бъде финансирано, а след това и управлявано съвместно от България, Гърция, Румъния, Сърбия и евентуални други участници.Трайков допълни, че има голяма надежда за откриване на сериозни количества конвенционален газ в нашата акватория на Черно море. Към проучването на блока има сериозен интерес от големи компании като “Ексън Мобайл”, ОМВ и др. А има и голяма надежда за сериозни залежи, тъй като в съседния румънски блок са били открити големи количества синьо гориво.

standart.bg