Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Търсим новите чудеса на България за ЮНЕСКО

С красив танц и народни хора ученици на Нешка Робева дадоха старт на националната кампания на вестник Стандарт „Чудесата на България“ 2.Началото на инициативата събра на дискусия културния министър Вежди Рашидов, заместник-министъра на икономиката и туризма Иво Маринов, зам.-кмета по култура в столична община Тодор Чобанов, проф. Николай Овчаров, учени от БАН, представители на Националния институт за недвижимо културно наследство и медии.Целта на кампанията е включването на нови обекти в списъка на ЮНЕСКО за закрила на материалното и нематериално културно-историческо наследство. В момента страната ни има индикативна листа за материалното си наследство с 13 обектаи списък „Живи съкровища за нематериалното си наследство“ с 10 кандидатури. Идеята е тези две листи да бъдат разширени чрез гласуване на експерти и граждани.Вотът ще се осъществи на два етапа – експертен и общонароден, чрез който всеки гражданин ще може даде своето предложение за обекти. Активен е специален портал към сайтаwww.bgchudesa.com. За втората кампания вече са определени 53 обекта от материалното наследство на страната и 15 от нематериалното.

Първият, експертен етап на кампанията, ще продължи от 22 март до 22 април. При него компетентни лица от областта на културно-историческото наследство, директори на регионалните исторически музей, медийни експерти, журналисти, учени, археолози, етнографи и други ще даватсвоите предложения от материалното наследство и предложения от нематериалното наследство. Класираните предложения ще бъдат поставени на национално гласуване отбългарските граждани в етап 2 от кампанията.

Вторият етап или национално онлайн гласуване, ще продължи от 23 април до 3 октомври. При него подбраните от експертите предложения от материалното и нематериалното културно наследство ще бъдат класирани от българските граждани. Всеки обект ще бъде представен по интересен и любопитен начин чрез текстове, снимки, видео, линкове.

На 3 октомври ще бъда представени резултатите от гласуването на гражданите и така класираните предложения ще бъдат представени на Министерство на културата за съставянето на новите национални индикативни листи от потенциални кандидатури за списъка на ЮНЕСКО. Краят на кампанията ще бъде отбелязан със спектакъл „Чудесата на България“ в зала 1 на НДКМинистър Вежди Рашидов посочи, че кампанията „Чудесата на България“ съвпада с инициативата „Живи човешки съкровища – България 2012 г.“ на МК и БАН.През юни 2012 г. национална експертна комисия ще предложи до пет кандидатури пред Националния съвет за нематериално културно наследство. Той изтъкна, че чрез кампанията „Чудесата на България“ се дава възможност за преоткриване на значимостта на културното наследство и се привлича вниманието на младите хора към него.Културният министър изтъкна и ролята на повереното му ведомство в тази насока и посочи, че едва при настоящето правителство има активна работа по откриване и опазване на културното ни наследство, защото „при нито едно правителство не е падало такова копане на паметници и археология“, както в момента.Проф. Николай Овчаров призова страната ни да излъчи за ЮНЕСКО наистина ценните обекти от материалното и нематериалното наследство и да не се съсредоточаваме например върху „таратора и шопската салата“.Писателят Димитър Недков от своя страна предложи „Чудесата на България“ да влязат в правителствената стратегия „България 2020“ и отбеляза, че в нея не присъстват ясно туризма и културата. Думите книга, библиотека, филм са споменати едва по един път, изтъкна той.

http://news.ibox.bg/