Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Вземат се мерки за регулиране на пазара на мляко, казват от МЗХ

След направена проверка за изкупната цена на суровото краве мляко у нас през предходните седем месеца, цената на хранителния продукт се понижава, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).През месец декември 2011 г. изкупната цена на млякото е била 0,663 лв./кг., докато през месец януари 2012 тя е 0,647 лв./кг. Във връзка с тази тенденция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов одобри пакет от мерки и разпореди изпълнението им за подобряване ситуацията на пазара на мляко и млечни продукти в страната.Тенденция за намаляване на изкупната цена на кравето мляко се наблюдава и в Европейския съюз като тя започна от месец декември 2011 г. Отчетен е спад от 1,2 % с месец ноември.

За целта започна обществено обсъждане с представителите на браншовите организации на проект на Регламент на Европейския съюз за договорните отношения в сектора на млякото и млечните продукти. Тъй като в него въвеждането на договорните отношения е доброволно от страна на държавите-членки, мнението на бранша следва да се вземе възможно най-бързо, за да има готов проект за изменение на Закона за прилагането на общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС.

Създадена е работна група за изготвяне на проект на наредба за качеството на млечните продукти. Работната група разписва качествените изисквания към млечните продукти, предлагани на пазара и изискванията за етикетиране на тези продукти. Разписват се условията, при които даден продукт може да носи върху етикета си обозначението „млечен”, както и изискванията за разграничаване на млечни продукти, продукти на млечна основа и продукти, които съдържат в състава си мляко.

Органите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) засилват проверките на млекопреработвателните предприятия, които имат оборудване за производство на продукти с растителни мазнини, както и на складовете, които търгуват с растителни мазнини, влагани в храни. Ще се проверят и всички млекопреработвателни предприятия от Първа категория за изкупуване и преработване на мляко, което не отговаря на категорията им. Разпоредена е проверка къде се насочва неотговарящото на стандарта мляко, което се доставя в мандри първа категория, които имат регистрирани сборни млекосъбирателни пунктове за доставка на отговарящо и неотговарящо мляко. Разширяват се проверките от страна на Техническия инспекторат на Разплащателната агенция, като се включат физически проверки на етапа на транспортирането на млякото, включително и в междинните млекосъбирателни пунктове, както и проверки на изхода не фермите и входа на мандрите за количеството краве мляко, което се изкупува.

http://inews.bg/