Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Тъмната страна на Facebook

Имате твърде много „приятели“ във „Фейсбук“? Тогава и опасността от нарцистично разстройство на личността е по-голяма. Така излиза от резултатите на психологично изследване на Западния университет в Илинойс, публикувано в научното списание Personality and Individual Differences, съобщи британският „Гардиън“.Учените са установили пряка връзка между броя на приятелите във „Фейсбук“ и степента на „социално разрушителен“ нарцисизъм. Те са изследвали навиците на 294 студенти на възраст между 18 и 65 години.

Резултатите от анкетите показват, че хората, проявяващи повече признаци на нарцисизъм, имат повече приятели във „Фейсбук“, отбелязват се (tag) в снимки по-често и пускат нови статуси по-редовно. Изследването идва на фона на увеличаващите се доказателства, че младите стават все по-нарцистични и обсебени от плитки приятелства, пише „Гардиън“.

Грандиозен ексхибиционизъм
Връзката между нарцисизма и импулсивната употреба на „Фейсбук“ е изследвана в множество различни проучвания, но това е първото, което установява пряка връзка между броя на приятелите в социалната мрежа и два разрушителни аспекта на нарцистичното разстройство на личността – „грандиозният ексхибиционизъм“ и чувството, че другият ти е длъжен/склонността към експлоатация.

„Грандиозният ексхибиционизъм“ включва себеобсебване, суета и чувство за превъзходство, припомня изданието. Хората с високи резултати по този параграф трябва да са постоянно в центъра на вниманието. Те често се саморазкриват необмислено и изказват шокиращи твърдения, защото не могат да понасят да бъдат пренебрегвани или да нямат възможност за показност.Склонността към експлоатация включва желанието да се възползваш и да манипулираш другите, както и усещането, че всеки ти е длъжен и че заслужаваш постоянно уважение.

Всичко се върти около мен
Онези, които имат високи показатели и по двата вредни аспекта, са по-склонни да приемат покани за приятелство от непознати хора. Те често търсят социална подкрепа от останалите, но рядко я предлагат сами.

„Тъмната страна“ на „Фейсбук“ трябва да се проучи по-добре, за да се разберат социалните ползи и вреди от социалната мрежа“, казва ръководителят на изследването Кристофър Карпентър.“Днес образованието на децата ни е все по-съсредоточено върху значението на самочувствието – в това как изглеждаш в очите на другите. Всичко се върти около „мен“, коментира Керъл Крейг, социолог и изпълнителен директор на британския Център за увереност и благополучие.

Про vs анти
Според д-р Вив Виньолес, старши преподавател по социална психология в Университета в Съсекс, не е ясно дали индивидуалните нарцистични наклонности водят до определени модели на поведение във „Фейсбук“ или обратното, или пък и двете.“Ако „Фейсбук“ ще е място, където хората възстановяват накърненото си его и търсят социална подкрепа, е жизненоважно да се открият потенциално отрицателните видове общуване там. В идеалния случай хората ще се включват в просоциални дейности във „Фейсбук“, а не в антисоциални его дейности“, заключва Кристофър Карпентър.

kapital.bg