Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Колко самоуверени трябва да бъдат лидерите?

Психологически изследвания върху лидерството и самоувереността откриват, че балансът между тези две понятия е много важен за успеха на даден човек, особено, ако той иска да бъде едновременно харесван ръководител и ефективен лидер.Някои хора смятат, че за да бъдат добри лидери, трябва да се държат едва ли не като сержанти със своите служители. Те казват: „Моя работа е не да ме харесват, а да ги накарам да ме слушат!“Има и група хора с ръководни функции, които считат, че ако бъдат по-състрадателни и по-мили към служителите си, те ще си вършат по-съвестно работата.Оказва се, че и двата подхода са погрешни. Поне според резултатите от анкета, направена сред американски студенти. Студентите били разделени на три групи и попълвали въпросници, един за друг. На всяка група бил „назначен“ различен мениджър. Единият се държал приятелски с подопечните си, другият ги третирал авторитарно, а третият се опитвал да намери баланса.

След този тест, авторите открили, че индивидуалните различия в самоувереността играят ключова роля във възприятията ни към лидерите. Тоест лица, с подчертано ниска самоувереност или такива с по-висока, която граничи с агресивност, обикновено са неуспешни лидери.

Оказало се, че екипите на по-дружелюбните лидери, за съжаление имали доста по-ниска ефективност в нивата на свършената работа. Екипите на по-агресивните лидери, пък, постигнали повече, но развили социална непоносимост към своя ръководител, която в дългосрочен план също би намалила производителността на екипа.Слава Богу имало и средно положение – от лидери, които умеели да разрешават конфликти, да влияят на другите положително и да ги мотивират да работят. В този случай нивото на самоувереност на тези хора било някъде по средата, където му е мястото. Обяснението, че когато хората са умерени в своето самочувствие, то някак не се натрапва на другите.От това проучване става ясно, че самоувереността е от жизненоважно значение за това как работниците и ръководителите си сътрудничат. Освен от прекалената самоувереност, служителите често се оплакват от други по принцип важни лидерски качества като интелигентност, харизма и чувство за отговорност.

http://www.tialoto.bg