Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Голям инвеститор в Yahoo настоява за промени

Хеджфондът Third Point, който държи 5,8% от акциите на Yahoo, е предложил свои кандидати за членове на Надзорния съвет на компанията. Същевременно Third Point е призовал акционерите на компанията да подкрепят промените. Новите членове трябвало по-усилено да контролират новия главен изпълнителен директор Скот Томпсън, който засега не успява да вдигне интернет концерна на крака.Според внесени в щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) документи кандидатите на Third Point са главният му изпълнителен директор Даниъл Льоб, Майкъл Уолф, бивш президент и главен оперативен директор на MTV Networks, Джеф Зукър, бивш главен изпълнителен директор на NBC Universal, както и Хари Уилсън, главен изпълнителен директор на консултантската компания Maeva Advisors.

В документите Third Point изброява и очевидни „погрешни решения и неуспехи“ на мениджмънта на Yahoo и на сегашния Надзорен съвет. Към тях спадат отхвърлянето на офертата за придобиване от Microsoft през 2008 г. и издигането на Каръл Барц за директор. Освен това компанията досега не е приела нито едно предложение за кандидатура на Third Point, твърдят от хеджфонда.

Third Point критикува и избраните от Надзорния съвет членове на Управителния съвет. Те не били в интерес нито на компанията, нито на собствениците на акции. „Назначаването на избраните кандидати потвърждава опасенията, че компанията ще повтори грешките от миналото вместо да ги преодолее“. Според хеджфонда Yahoo имал нужда от кандидати, които могат да подкрепят мениджмънта и Надзорния съвет. Те трябвало да имат виждания за нови перспективи и да разполагат с нужния опит за преработване на организаторските структури.Както пише технологичният блог All Things Digital, Yahoo търси собствени кандидати като алтернатива на предложенията на Third Point. Компанията се е свързала и с бившия мениджър на News Corp. Питър Чернин и Тони Винчикера, бивш президент и главен изпълнителен директор на Fox Cable Networks, както и с предишния директор на MTV Джуди Макграт. Последната е била шеф на кандидата на Third Point Майкъл Уолф. Според източници на All Things Digital Чернин и Винчикера са отклонили офертата.През февруари четирима членове на Надзорния съвет на концерна, сред които и председателят Рой Босток, подадоха оставките си. Бившият изпълнителен директор на eBay Майнард Уеб Джуниър, както и екс главният изпълнителен директор на Meta Group Алфред Аморозо са нови членове на борда.Решението за допълнителните назначения трябва да бъде взето преди следващото годишно събрание на акционерите, което вероятно ще бъде през юни.

http://www.investor.bg