Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Испания иска да пази Европа от дълговата криза

Испания се надява да получи председателството на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и изглежда с добри позиции, посочи пред Франс прес европейски представител, цитиран от БТА. Има реална възможност Мадрид да получи тази функция, която скоро трябва да бъде поверена, посочи същият източник, участващ в неофициална среща на европейски и световни икономически ръководители във финландския ски курорт Саариселка в Лапландия.

ЕСМ, чиято цел е да предпазва страните от еврозоната от дълговата криза, ще бъде задействан през юли. Досега се смяташе за заварено положение, че председателят на временния Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) Клаус Реглинг може да ръководи и ЕСМ.

Германия поде кампания за избиране на нейния финансов министър Волфганг Шойбле за бъдещ председател на Еврогрупата след изтичането на мандата на сегашния титуляр, люксембургския премиер Жан-Клод Юнкер. Предвид тежестта на Германия, Шойбле има шансове да оглави форума на министрите на финансите от валутния съюз, посочиха европейски представители, пожелали анонимност. При това положение би било трудно Германия да получи и председателството на ЕСМ. Ето защо Испания съвсем сериозно хвърли око на този пост. Мадрид има малко шансове да получи място в управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), за което фаворит е Ив Мерш, управител на централната банка на Люксембург.

http://profit.bg/