Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Брюксел вдигна 5 пъти помощите за бедни

Над 310 000 бедни българи ще получат безвъзмездно през есента на тази година храни за 21 439 346 евро. За поредна година помощта идва по програма “Благотворителност” на ЕС и ще се доставя през фонд “Земеделие” и БЧК.“В сравнение с миналата година сумата, отпусната от ЕК, е 5 пъти по-голяма и се очаква да бъдат подпомогнати с 50 000 повече бедни българи”, уточни пред “Труд” шефът на фонд “Земеделие” Румен Порожанов.Всеки беден ще получи на два транша брашно, ориз, спагети, царевично нишесте, обикновени вафли, бисквити и макарони. А също и захар, леща, боб, слънчогледово олио, плодов конфитюр и картофено пюре на прах. Продуктите ще се раздават от 1 до 17 август, а след това от 10 до 28 септември.

Тепърва ще се уточняват количествата на човек от всеки продукт, защото предстои да се избират чрез обществени поръчки фирми, които да доставят или да закупят храните за бедни. Готови са обаче прогнозните количества за 4 продукта. На човек ще се падат по 10 кг захар, по 8-10 кг леща и боб и по 10 бутилки олио.Днес до края на деня фонд “Земеделие” приема офертите на фирмите, които ще доставят брашно, ориз, спагети, царевично нишесте, обикновени вафли, бисквити и макарони.

Стоките няма да се закупуват, а фирмите трябва да ги доставят от складовете на интервенционната агенция на ЕС във Великобритания и Финландия. Въпросната агенция е механизмът на общността за регулиране на цените на продукти. При спад на цените на определени суровини тя излиза на пазара и започва да купува. При повишение на цени тя пуска количества от съответната стока на пазара и така ги сваля.“Храните у нас ще се раздават на нуждаещи се хора по списък от социалното министерство. Ще ги получат хората, които вземат помощи за отопление, майки, получавали през предходната година месечни помощи за отглеждане на дете до една година, а също и хората, получавали месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания”, уточни пред “Труд” зам.-шефът на фонд “Земеделие” Иван Капитанов.Тази година най-много пари за бедните ще бъдат отпуснати от ЕС за Италия – над 95 млн. евро, следва Испания – над 80 млн. евро, и Полша – 75 млн. евро.

trud.bg