Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

След приемането на ОУП в Морската градина ще се строи, макар и не навсякъде

Строителството в Морската градина на Варна ще бъде разрешено в Общия устройствен план (ОУП). Това стана ясно от думите на главния архитект на морската столица Петър Йорданов след днешното заседание на комисията по архитектура към местния парламент.Той разкри, че градежите ще бъдат абсолютно забранени в т.нар. историческо ядро на емблемата на Варна. Извън него те ще бъдат разрешени, но трябва да отговарят на изискванията за строителство в паркова среда с минимални показатели на застояване.Арх. Йорданов поясни, че администрацията е предложила в новия ОУП  да се наложи строително вето в цялата Морска градина – както в историческата й част, така и за площта от зоопарка до „Евксиноград“. Експертният съвет по устройствения план обаче е пожелал строителството в парка да не се забранява, с изключение на историческото ядро. „Изпратихме двете предложения до националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), който да се произнесе по въпроса. Той прие решението на нашия експертен съвет, а не на администрацията“, продължи арх. Йорданов. Съветниците днес одобриха специфичните правила и нормативи към Общия устройствен план. Обект на тези правила са териториите с режим на културно-историческа защита, както и устройствените зони за ниско жилищно застояване на места със сложни теренни форми.

Специфичните норми ще бъдат подложени на гласуване на общинската сесия в сряда, тъй като без одобрението на местния парламент националният експертен съвет не може да приеме окончателния ОУП. Зам.-кметът на Варна арх. Димитър Николов призна, че администрацията се е забавила с приемането на ОУП, но това по думите му не било фатално.„Към момента имаме предварителен проект на ОУП, в който са посочени правилата и нормативите. Т.е. ние вече можем да започнем да  го прилагаме и още от днес да стартираме работа“, поясни арх. Николов. Той уточни, че специфичните правила и нормативи са свързани с  окончателния проект. „На тези територии, в които действат специфичните правила, ще започне да се работи, след като се одобри крайният ОУП“, каза още архитектът.

Историческото ядро на Морската градина включва  Военноисторическия музей на бул. „Приморски”, трасетата на бул. „Приморски”, „Цар Освободител” и „Княз Борис I”, „Шокъровия канал”,  алеята, успоредна на крайбрежната алея – до Паметника на граничаря. Границите бяха определени миналата година от експерти на Министерството на културата.

http://dariknews.bg