Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

3000 камери следят софиянци

Към момента Столичната община е инсталирала 3000 камери.Оперативния дежурен център за видеонаблюдение към Столичната общинат работи в сътрудничество с „Националната система 112“ от месец и е с денонощен режим на дежурства в него.По думите на директора на дирекция „Обществен ред и масови прояви“ Красимир Димитров, цитиран от БТА, при подаване и обмен на сигналите между общината и националната система се скъсява времето за реакция по проблеми, които могат да се разрешат на общинско ниво. Освен това и на подалия сигнала гражданин се връща информация за това, което е предприето по него.

През миналата година към системата за видеонаблюдение на Столичната община са присъединени всички общински училища и детски градини в „Люлин“, „Надежда“, „Връбница“, „Възраждане“ и „Овча купел“, а общо към нея са включени 201 учебни и детски заведения.Освен тях в системата за видеонаблюдение са включени и девет парка и градини, както и пет подлеза.През тази година ще се поставя видеонаблюдение в Централните гробища и гробищния парк „Малашевци“, Борисовата градина, пешеходната зона от Ректора до пл. „Орлов мост“, градинката при паметника на Патриарх Евтимий, входа откъм ул. „Бяла черква“ на Южния парк, както и в още детски градини.

За първи път общината прави комплексни проверки на охраната на общинските училища и детски градини. Това е с цел превенция и отстраняване на слабостите при охранителната дейност там.От 12 март 50 служители на „Общинска полиция“ са в изнесени постове в районите „Люлин“ и „Младост“. Тяхната дейност е свързана с контрола по нерегламентираната търговска дейност и неправомерното паркиране по тротоари и зелени площи.Основните сигнали, постъпващи от телефон 112 към общината, са свързани със състоянието на пътната настилка и на зелените площи. Между 40 и 60 са постъпващите сигнали на ден. Благодарение на системата за виденаблюдение са санкционирани група младежи, които са искали да си направят „пикник“ в градинката при Руската църква и са се опитали да разместват пейки.Бърза е била реакцията и при опит за „барбекю“ в Борисовата градина от страна на друга група младежи. Красимир Димитров посочи, че освен 18-те доброволци, които вече са включени в доброволното формирование, са одобрени още 33-ма души. Максималният допустим брой на доброволците за Столичната община е 266 души.

inews.bg