Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Билетчето за градски транспорт няма да се вдига

В стаята на общинския съветник днес пресконференция дадоха председателят на ПК „Транспорт” Иван Луков, общинският съветник Марио Шиваров и председателят на борда на директорите на „Градски транспорт” ЕАД Емил Данаилов. Срещата на тримата с медиите бе във връзка с темите, разисквани на последните заседания на комисията по транспорт към местния парламент, а именно закупуването на „Транстриумф холдинг” и нуждата от увеличение цената на билетчето за градски трнаспорт. „От началото на мандата комисията по транспорт е провела шест заседание, разгледала е 34 предложения и е получила три отговора от дирекция „Стопански дейности и икомномическо развитие”, обяви Иван Луков и добави: „Искаме да работим по-ефективно за транспорта на Варна, за да не вдигаме билетчето!” Това по думите му може да стане чрез оптимизация на транспортната схема, която ще реализира икономии за фирмите превозвачи.

Марио Шиваров коментира по темата: „Един от механизмите за влияние върху цената на билета е именно оптимизацията на транспортната схема. Трябва да отпаднат всички линии, които превозват по 20 пътника дневно, други които се дублират трябва да се слеят. С тази цел специализираната комисия по транспортни схеми ще се събере в петък”, каза той и още: „Оптимизация на схемата не е правена повече от 10 години. Заедно с превозвачите направихме задълбочен анализ и конкретизирахме проблемите им, считаме, че след оптимизация на схемата ще се реализират икономии от 2000-3000 лв. дневно!” „Цената на билета при всички положения обаче, трябва да бъде преразгледана, ако цената на дизела достигне три лева”, допълни Луков.

От своя страна Емил Данаилов коментира свършеното по сделката за изкупуване на 100% от акциите на „Транстриумф холдинг”. Преди това обаче той коментира казаното от лидера на социалистите Борислав Гуцанов по адрес работата на борда на директорите на „Градски транспорт”:
„Не знам по каква причина г-н Гуцанов толкова грозно се изказва по наш адрес. Не вярвам до ден днешен някой да се е усъмнявал в нашето управление вече година и половина. След като влязохме в „Градски транспорт” заварихме положение, което беше леко казано плачевно. То беше докарано почти до фалит. Оттам нататък никъде в общественото простраство от страна на служители на дружеството не е имало някакви оплаквания. При нас заплатите се изплащат редовно. А такива квалификации по повод и на сделката оказват влияние при разговорите с финансови институции. Обидно е за хора, които работят и полагат някакъв труд, да се отнасят по този начин, без да получат съдействие за това, което вършат”, заяви Данаилов. По-късно и Марио Шиваров коментира по темата, като подчерта, че при смяната на борда на директорите в „Градски транспорт” дружеството е имало загуби от 2,7 млн.лв., докато сега те са редуцирани на 900 хил.лв.

По повод на процедурите оп закупуване на „Транстриумф холдинг”, Данаилов информира: „Преговорите вървят. На 23 март получихме положително решение от страна на КЗК за сделката, която ще се извърши. Това е поредна стъпка за приключването й. Знаете „Градски транспорт” е общинско дружество. Въпросите, които задават финансовите институции са свързани главно с това каква дейност изпълнява дружеството, а тя е свързана с общината, затова те поставят редица питания и изисквания от страна на общината. Това налага внасянето на такива писма за ангажименти и искането на общински гаранции от страна на финансовите институции.

От думите му стана ясно, че преговори се водят общо с три финансови институции. Освен HYPO NOE Gruppe Bank AG – Vienna другите две банки – едната е българска, а другата също е чужда банка. Засега те не са поставили като изискване писмо-гаранция от общината, каквото ОбС ще гласува утре за HYPO NOE Gruppe Bank AG – Vienna.

По въпроса за представителството в България на банката, Данаилов посочи:
„Що се отнася до представителството, направих си труда да проуча какво е отношението на HYPO NOE Gruppe Bank AG – Vienna. Точно тя е кредитирала Община Варна още преди две години и половина с голям размер на инвестиции, които са вложени в инфраструктурни проекти, за асфалтиране на улична мрежа в града. Стойността на кредита няма да го съобщавам, той е достатъчно голям, но тази финансова институция е добре позната на общината. Тъй като има насоченост да кредитира общини и общински дружества, затова се обърна към нас със запитваме и предложи условия, които са достатъчно добри.”

Той заяви, че преговорите трябва да приключат в най-кратък: „Зависи от финансовите институции. Принципното решение го очакваме до края на тази седмица или най-късно до две седмици.”  Въпросът как общината подава проекта за Интегриран градски транспорт преди да е финализиана сделката с „Транстриумф” бе най-обсъждан по време на брифинга. „Проектът е предаден в София. След около два-три месец ще се прати и в Брюксел. Това забавяне реално няма да му попречи. До края на годината се надяваме да бъде одобрен и да започнем работа по него, защото Варна най-после трябва да има един модерен градски транспорт”, заяви в тази връзка Иван Луков, а Данаилов коментира:
„Тези документи, които са внесени за разглеждане, са внесени с положение, че Градски транспорт е единствен превозвач. До края на годината трябва тези документи да бъдат приключени, да е взето някакво решение, затова то изпреварва позицията, която ние сега работим.”

След като представителите на медиите не получиха конкретен отговор и продължиха да настояват за обяснение, Марио Шиваров заяви: „В тази посока се работи. Да се закупи Транстриумф. Защото, ако не се закупи дружеството и Транстриумф заведе дело, т.е. прекратяваме договора с него, той завежда дело. След като има дело, независимо от това дали ще се спечели или ще се загуби проекта пропада. Пропадаше, ако се бяхме спряли на този вариант да се спре единият превозвач, да се оторизира само „Градски транспорт” да обслужва линиите. А сега проекта е в МРРБ, след това в Брюксел. Процедурата тече и всички са убедени, че ще стане сделката. Много хора има, които пречат, но няма да успеят. За ваше съжаление няма да стане това нещо.” Журналистите отново искаха да разберат как са подадени документите за проекта, след като не е финализирана сделката с „Транстриумф холдинг” и на практика превозвачът във Варна не е един.

След като водещите пресконференцията дълго не отговаряха на въпроса Наложи се журналист да им подскаже, че има предварителен договор сключен с Транстриумф, което гарантира че привозвачът е един. Подсетен Емил Данаилов заяви: „Предната комисия, която беше по транспорт, разказах цялата история от А до Я как се е стигнало до договора, не ви ли стана ясно, че има договор?” Последният въпрос, които бе поставен днес бе по повод желнието на превозвачите процентът на обезщетение за социалните карти за пенсионери да се увеличи от 25 на 35%, при което Луков заяви:

„Няма да се вдигне доплащането от 25 на 35%. Бюджетът е гласуван. Парите, които трябва да получат транспортните фирми си ги получават регулярно без никакви закъснения. Гласувани са, както знаете 9,7 млн.лв., които те ги получават след представянето на фактурите. Едно от най-големите пера за транспорт е гласувано в Община Варна. В Пловдив е около 4,5 млн.лв. Няма да се вдигат цените, няма да се вдига доплащането от два лева на карта. Правим всичко възможно това, което сме го обещали в предизборната ни платформа да го спазим.”

http://vlastta.com