Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Европейският съюз създава център за борба с киберпрестъпленията

Над един милион души дневно стават жертва на киберпрестъпления по света. Щетите от тях се изчисляват на 388 милиарда долара. Заради постоянно нарастващия брой на виртуалните измами Европейската комисия обяви създаването на Център за борба с киберпрестъпленията, която ще започне да действа от януари догодина. Международният ни редактор Теодор Тодоров разказва за новото звено и целите му.Чрез Европейския център по киберпрестъпност гражданите и предприятията в ЕС ще бъдат защитени от увеличаващите се кибератаки. Центърът ще бъде създаден в рамките на Европейската полицейска служба („Европол“) в Хага.

Обособяването на структурата цели преследването на дейността на организирани престъпни групи, а не на отделните граждани, уточни еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. В отговор на въпрос тя посочи, че се очаква новото звено да заработи от следващата година, първоначално с 30 служители до достигането на пълния си капацитет с около 55 експерти. Центърът ще следи за проникването на престъпна дейност в социалните мрежи, разпространението на фишинг имейли и бот-нет сървъри, случаи на детска сексуална експлоатация и на пробив в европейските информационни системи.

Годишният бюджет на центъра ще бъде около 3,6 млн. евро. Статистическите данни сочат, че 80 на сто от младите европейци имат профил в социална мрежа, а търговията онлайн по света е с годишен обем от осем трилиона долара. Наблюденията сочат, че киберпрестъпленията се увеличават, а престъпните групи си препродават данни за кредитни карти срещу едно евро на бройка. Открадната кредитна карта се продава за 140 евро. Дневно по 600 000 профила във „Фейсбук“ биват блокирани заради опити за хакване. Предвижда се новият европейски център да уведомява националните власти в случаи на открито престъпление и да съдейства при разследванията. Една от целите е и обучението на следователи, прокурори и съдии в тази специфична материя.

EkipNews.bg