Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Не изгаряйте мостовете след себе си

Може би вие сте взела решението. Може би шефът ви е взел решението. В крайна сметка това няма значение. Каквато и да е ситуацията, напускането на една работа винаги е неловък момент. Ако се съобразите с някои важни неща, може да прекратите трудовите си отношения със стил и достойнство. Ето два ключови въпроса за размисъл:

– Как искам да ме запомнят шефа и колегите?
– Какво мога да направя, за да покажа професионализма си, въпреки че напускам?
Сигурно си мислите: “Наистина ли това е важно? Всъщност – аз напускам!”Който е изказал за първи път мисълта: “никога не изгаряй мостовете след себе си” (в професионален аспект) е бил прав. Винаги трябва да приключвате професионалните си отношения по възможно най-добрия начин и за това има много причини. Например? Хората от организацията, която напускате, може да бъдат потърсени, за да изкажат мнението си за вас и вашите качества като професионалист. Може да бъдете помолена – или на вас да ви се наложи да помолите – един ден да се върнете във фирмата, която сега напускате. Може да се случи да имате професионални контакти с бившия си шеф на новата работа. Още – хората на високо ниво се познават един друг, членуват в едни и същи сдружения и асоциации и съвсем не е невъзможно някъде да стане въпрос за вас. Казано с две думи, дори и за големите индустрии, светът все пак си остава малък.

Какво да направите? Ето отговорите на някои често-задавани въпроси:
– Шефът ми винаги е бил ужасен и сме работили много трудно с него. Трябва ли да му го кажа?Ако до този момент не сте изразявала недоволството си от настоящия си шеф, няма полза да го правите сега. Не забравяйте, че човекът, пред когото изливате негативните си емоции в този момент, може да се окаже човекът, който ще вземе решение някой ден – някъде – дали да ви назначи на работа. Дори и той/тя да е причината за напускане на работа и въпреки че може да е трудно, важно е да мислите за дългосрочна перспектива, когато напускате работата си.
– Трябва ли да помогна на шефа

ми да намери човек за позицията, която освобождавам?
Защо не? Ако шефът ви помоли да интервюирате кандидатите за вашата длъжност и вие го направите добре, това ще остави трайно положително впечатление. Ако са ви помолили да намерите заместник, е много важно да не обсъждате с кандидатите негативните аспекти на работата ви, колегите, началниците и организацията като цяло. Говорете за положителните страни на работата и фирмата. Помнете, че човекът, когото интервюирате сега, може да получи вашата работа и да направи успешна кариера в тази компания. Какво впечатление искате да оставите у него? Вероятно на изключителен професионалист. И не забравяйте да си повтаряте: “Светът е малък, а пазара на труда у нас – още по-малък…”
– Ако ме попитат защо напускам, да кажа ли истината?
Ако кандидат за вашата длъжност ви попита защо напускате, въздръжте се от обяснения за това, колко повече пари ще изкарвате или колко по-добри ще бъдат условията на труд. По-добре кажете на потенциалния ви заместник, че ви е предложена възможност с интересни за вас предизвикателства, които ще ви помогнат да развиете уменията, придобити в настоящата организация. Много добро впечатление ще оставите у шефа си, ако предложите помощта си за бъдещия заместник, дори и след като вече сте напуснала фирмата, предоставяйки възможност да се допитва до вас, когато има някакви въпроси.

http://www.tia.bg