Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Бивш английски национал и Карим Абдул Джабар пример за Стенли в битката с левкемията

Българският национал Стилиян Петров започва битка за живота си. Капитанът на Астън Вила трябва да се пребори с остра форма на левкемия. Стенли вече получава подкрепата на своите колеги, други футболисти и на обикновените фенове. Пред него обаче е примерът на двама спортисти, успели да се преборят с рака на кръвта. Това са бившият английски национал Джеф Томас и легендарният американски баскетболист Карим Абдул Джабар. През юни 2003 г., година след прекратяването на кариерата си, бившият английски национал Джеф Томас научава, че е болен от хронична миелоидна левкемия. По-късно той разкрива, че е излекуван и открива фондация за борба с левкемията и лимфома. Бившият капитан на Кристъл Палас организира различни благотворителни спортни прояви, за да събира средства за борба с раковите заболявания. През 2005 г. преминава на велосипед всичките 21 етапа на Тур дьо Франс. Той прави това дни преди началото на самото състезание и събира 150 000 паунда.

„Шокиран съм от тази новина, но когато е някой толкова млад, винаги става дори по-шокиращо. Мислите ми са с Петров и семейството му. Мисля, че болестта му е по-агресивна от моята, което значи, че трябва да се действа бързо и веднага да се премине към химиотерапия. Убеден съм, че момчетата ще се грижат за него и се надявам, скоро да се върне на терена. Това е като да си в тъмен тунел, който опитваш да преминеш. Важно е да вярваш в излекуването и да мислиш положително, това помага. Подкрепата, която аз получих в един от тъмните моменти, много ми помогна”, заяви Джеф Томас, след като научи за заболяването на Стилиян Петров.

Легендарният американски баскетболист Карим Абдул Джабар също пребори левкемията. Шесткратният шампион на НБА шокира света през ноември 2009 г., когато разкри, че страда от заболяването. Болестта е диагностицирана година по-рано. Американецът започва медикаментозно лечение и всеки месец прави изследвания на кръвта си. През февруари 2011 г. Карим Абдул Джабар обяви чрез профила си в “Туитър”, че е излекуван от левкемията.

Стилиян Петров е вторият известен действащ европейски футболист, който в момента води борба с рака. Другият е Ерик Абидал от Барселона, който се нуждае от трансплантация, за да се излекува от рак на черния дроб. Треньорът на Черноморец и бивш селекционер на националния отбор Димитър Димитров води битка с рак на стомаха. Херо продължава да изпълнява професионалните си задължения в бургаския клуб.

„Като гръмнат съм, не знам какво да кажа. Оставете ме мен, възрастен съм. Той е младо момче. Не мога да повярвам. Стилиян беше един от първите, които ми се обадиха, когато разбраха за моята болест. Обичам го като син. Мога само да му кажа: “Кураж, момче! И късмет!” Няма да забравя как Стилиян беше резерва в ЦСКА, а аз го викнах в националния отбор. Великолепен професионалист, истински мъж, баща. Стискам палци да се излекува,” заяви Димитър Димитров.

Бившият английски национал Гари Линекер имаше тежка битка с левкемията през 90-те години на ХХ в. Рядка форма на болестта беше засегнала най-големия му син Джордж, който успя да се възстанови. Линекер в момента подкрепя организациите за борба с рак при децата. “Ужасен съм от новината, че Стилиян Петров има левкемия. Ще се моля за него и семейството му. Има различни видове левкемия, но от личен опит знам, че болестта може да бъде излекувана”, заяви бившият нападател на Лестър, Евертън, Барселона, Тотнъм и Нагоя.

ДРУГИ СЛУЧАИ НА ИЗВЕСТНИ СПОРТИСТИ, ПРЕБОРИЛИ СЕ С РАК
Любослав Пенев – през 1994 г. българинът се подлага на лечение на рак на тестисите. Година по-късно се завръща в игра за Валенсия, а през 1996 г. печели дубъл (титла и купа на Испания) с Атлетико (Мадрид). С националния отбор участва на Евро’96 и Мондиал’98.

Хайко Херлих – бившият германски национал по футбол се пробори с мозъчен тумор и в момента е треньор на Унтерхахинг.

Богдан Таниевич – бившият баскетболист от Югославия през 2010 г. беше дигностициран с рак на дебелото черво. В момента е технически директор на националния отбор на Турция по баскетбол.

Херман Бургос – през 2003 г. бившият аржентински национал научи, че има рак на бъбреците. Той се подложи на операция и се възстанови.

Джордж Карл – легендарният треньор на Сиатъл Суперсоникс, Милуоки Бъкс и Денвър Нъгетс имаше рак на гърлото, но се възстанови.

Ланс Армстронг – американският колоездач е на 25 години, когато научава, че има рак на тестисите. Подлага се на операция и химиотерапия. Успява да се възстанови и да спечели седем пъти Тур дьо Франс. Ражда му се и син.

Людмила Енквист – олимпийската шампионка на 100 метра от Атланта’96 се оперира от рак на гърдата през 1999 г. Четири месеца след мастектомията шведската спринтьорка взима бронзов медал от световното първенство в Севиля.

Маркел Ирисар – през 2002 г. испанският колоездач научава, че има рак на тестисите. Подлага се на операция и успява да се възстанови.

Хосе Франсиско Молина – през 2002 г. бившият вратар на националния отбор на Испания се подлага на операция заради рак на тестисите. 10 месеца по-късно се завръща на терена.

Нене Иларио – през 2008 г. баскетболистът прекрати кариерата си, за да се лекува от рак на тестисите. Той се възстанови и се върна в игра за Денвър Нъгетс от НБА.

Алешандре Пато – когато е 10-годишен бразилският национал се подлага на операция заради рак на костите. Своевременната лекарска намеса предотвратява ампутирането на едната ръка на футболиста.

Карлос Роа – през 2004 г. успява да се пребори с рак на тестисите и след това се връща на терена.

Ариен Робен – още докато е юноша на ПСВ Айндховен играчът на Байерн се оперира от рак на тестисите. Той успява да се възстанови и да се превърне в една от звездите на националния отбор на Холандия
.
Ебе Санд – след Мондиал’98 датският национал е диагностициран с рак на тестисите. След операцията успява да се възстанови и прави кариера в Шалке 04. Отказа се от футбола през 2006 г.

Серхио Арагонесес – испанският вратар на два пъти успя да се пребори с рак на тестисите (2005 и 2007 г.) и да се завърне на терена.
blitz.bg