Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

444 години затвор за половината от „наглите“

Софийски градски съд произнесе дългоочакваните присъди по делото срещу групата за отвличания „Наглите”. Само четирима от осемте подсъдими обаче бяха признати за виновни и получиха общо 69 години затвор.Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев-Културиста – смятани за организатори на бандата, както и основният участник в отвличанията – Даниел Димитров-Релето, получиха присъда от 12 години, а Любомир Димитров-Гребеца – 10 години, предаде „Фокус“.Съдът обаче се съобрази с настояването на прокуратурата, тъй като обстоятелствата около извършване на похищенията са особено тежки и обществено опасни присъдите им да бъдат завишени с 1/2. Така за Евтимов, Прокопиев и Димитров те бяха увеличени с 6 години и в крайна сметка всеки от тях получи по 18 години лишаване от свобода. Присъдата на Димитров бе завишена с 5 години и стана 15 години. Присъдите им са наложени за всички отвличания с изключение на това на Румен Гунински-младши. От тях ще бъде приспаднато времето, в което подсъдимите са в ареста – от края на 2009 г.Братята Радослав и Митко Лебешковски обаче получиха наказания само за държане на боеприпаси – Радослав – 1 година условно с 3 г. изпитателен срок заради 50 патрона, а Митко – 2 г. условно с 4 г. изпитателен срок заради два пистолета.Пред журналисти Радослав Лебешковски коментира, че ще си търси правата за това, че е лежал незаконно в ареста, предаде БТА. Той добави, че е очаквал оправдателна присъда и не може да си обясни защо е бил в ареста.

За невинни за отвличанията бяха признати и Павел Петков-Павката и Цветозар Славчев-Църо. Четиримата признати за виновни ще трябва да платят общо 915 000 лева на гражданските ищци – ца всяка от жертвите различни суми между 15 и 120 000 лв. Те трябва солидарно да заплатят и над 16 800 лева разходи за експертизи, както и 36 600 лева държавни такси, освен това да поемат и 10 000 лева разходи за адвокати на пострадалите Венислав Величков, Киро Киров, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, предаде Mediapoоl.В последната си дума нито един от подсъдимите не призна да е отвличал хора и всички поискаха оправдателни присъди.Участниците в бандата са обвинени в това, че са образували и ръководили организирана престъпна група, създадена, за да извършва отвличания. Според прокуратурата те са извършили 11 отвличания и един опит, съответно на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Аврамов, Камелия Аврамова, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев (опит). Единственият, за чието отвличане не бяха признати виновни, е Гунински. За него съдия Виолета Магдалинчева посочи, че като доказателства има само обясненията на Гребеца, който се отрече от тях, не е установена дори и къщата, където е бил държан, съобщи БГНЕС. Бащата на Гунински – бизнесменът Румен Гунински, коментира, че не е доволен от присъдата.

Междувременно миналата седмица съдът прекрати наказателното преследване срещу подсъдимия по делото Кирил Кирилов-Шкафа, който беше застрелян на 24 март. Днес обаче съдийката уточни, че по време на процеса категорично е било доказано участието в престъпната банда на Кирилов, известен още като Монтанския, както и на автокрадеца Иван Пайнавелов-Сапата, чиито труп бе открит край София след арестите на заподозрените в края на 2009 г.

Част от „Наглите“ са били и Валентин Михайлов-Ихтиманския и Найден Недев, срещу които обаче не бяха повдигнати обвинения, тъй като свидетелстваха срещу съучастниците си и получиха статут на защитени свидетели.Процесът срещу групата за отвличания започна на 22 декември 2010 г. Съдебният състав аргументира присъдата с това, че стъпва на показанията на двамата защитени свидетели, показанията на пострадалите и близките им и протоколите от огледите на къщи.

Част от жертвите дойдоха днес в съда да чуят присъдите, съобщи БТА. Освен Румен Гунински – баща, присъстваха Ангел Бончев, Илиян Цанев и най-малкият от похитените – Джорджо Марков, който при отвличането си е бил непълнолетен. Той бе придружаван от майка си Катрин, която преди време заяви, че от съображения за сигурност синът й ще стои в чужбина. Бащата на Цанев – Красимир, заяви, че случаят е нямало да бъде разнищен, ако не се беше сменило правителството. Според него дотогава не е имало политическа воля и бандата е можело да бъде разкрита още при първия случай – отвличането на сина му, тъй като за Любомир Димитров се е знаело от първата минута, че е присъствал на местопрестъплението. Той е бил познат на Цанев. Наблюдаващият прокурор Антоанета Близнакова коментира, че присъдите, в осъдителната им част, са справедливи. Тя добави, че това е успех за прокуратурата и всички полицаи, които са работили по разследването. Близнакова уточни, че ще протестира решението в оправдателната част за отвличането на Румен Гунински.