Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Предлагат увеличение на тавана на здравните вноски

Визия и консенсус са ключовите думи, с които пациентските организации определят срещата си с новия здравен министър Десислава Атанасова в Министерството на здравеопазването (МЗ).Сред основните акценти са били законите за здравното осигуряване, за правата на пациентите, както и здравноосигурителните вноски.Представители на четири национално представени пациентски организации са предложили на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова да се увеличи тавана на заплатата, върху която се плаща здравна осигуровка. Предложението на Владимир Томов, председател на конфедерация „Защита на здравето“, е да се качи таванът за здравно осигурителните вноски, като от 2000 лв. стане поне 5000 лв. Така ще се увеличат средствата за здравеопазване, защото тези, които имат повече средства, ще могат да дадат в този сектор, допълни Томов.От пациентските организации предложиха да се идентифицират групите хора, които не плащат здравните си вноски, тъй като те наброяват между 1,2-1,8 милиона души, което нарежда страната ни на едно от последните места по брой на здравно неосигурени в Европа. Пациентските организации са готови да подкрепят и законодателните инициативи, които ще могат да задължат по някакъв начин пациентите, които не си плащат здравните вноски да започнат да го правят.

Много е важно гражданите да бъдат информирани и да знаят, какво им се предоставя като плащат здравноосигурителните си вноски, коментира още Владимир Томов.Редно е да се мисли в две направления по отношение на плащането на здравно осигурителните вноски – едното е гражданите да са информирани и да знаят какво реално получават срещу това и второто е да се търсят стимули за коректните, които си плащат редовно, предложи д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национален пациентски форум.Според него тези стимули биха могли да бъдат нестандартни и да са под формата на награди, игри и всичко, което би могло да стимулира гражданите да си плащат здравното осигуряване.

Също така е било предложено още да има коренна промяна в Агенцията за медицински одит, като към нея се включат други органи, специалисти и юристи на пациентските организации, които да могат да участват и оценяват случаи, при които има лекарски грешки или извънредни медицински инциденти в болниците. Трябва да се подобри и ясни качеството на медицинските услуги, защото досега Агенцията за медицински одит не е правила това, заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за защита на пациентите. Това трябва да е един орган, който да е натоварен с обществено доверие и хората да вярват на неговата експертиза, както и да бъде орган, който да гради имиджа на лекарите.

Пациентските организации предлагат още да се довърши Закона за правата на пациентите, да се заложат програми и профилактики за следващите 5 г. Те смятат, че е необходимо да се изработи и програма за рака на маточната шийка, както и да има национален план за онкологичните заболявания и профилактиката им. Програмата за рака на маточната шийка ще трябва да се изработи в най-скоро време и тя ще бъде приоритет на здравното министерство, подчерта Десислава Атанасова. Тази програма бе заложена в Закона за здравния бюджет, в който се прие, че 2,5 милиона лева ще се разходват за нея. В момента програмата все още не е одобрена – има един готов проект, които предстои да се разгледа и в рамките на две седмици тя да бъде факт, надява се здравният министър.

Като цяло от пациентските организации поискаха прозрачност върху процесите в здравеопазването. Двете страни не са имали противоречия в това отношение и единодушно са се съгласили, че трябва да има пълна яснота, за какво се разходват средствата в здравеопазването и това може да се публикува на сайта на НЗОК.И двете страни, участвали в срещата, подкрепят идеята да отпадне процедурата „избор на екип“, както и плащането на такса за придружител в болница. Въпреки това те са на мнение, че пациентите трябва да имат право да избират лекарите си, а пък на тях да се заплаща подобаващо за извънредния труд, който полагат.Пациентските организации посочиха, че ще подкрепят напълно здравния министър и екипа му, но очакват да видят и конкретни решения, които ще подобрят състоянието на здравеопазването и правата на пациентите.“Имаме министър, който в крайна сметка е пациент, а това е добре, защото ще се гледа интереса на гражданите“, посочи д-р Станимир Хасърджиев.Двете страни са се уговорили да се направи допълнителна среща, на която да се изясни характера на милионите неосигурени здравно лица и към всяка от групите ще има индивидуален подход, така че хората да бъдат мотивирани да плащат вноските си.

http://inews.bg/