Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Бойко Борисов: Трябва да отпаднат визите за българи, пътуващи за Армения

Специално за България като член на Европейския съюз визите за Армения трябва да отпаднат. За това призова премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с арменския си колега Тигран Саргсян, проведена в рамките на официална визита на българската делегация. Според Борисов ограничението за пътуване трябва да бъде премахнато възможно най-скоро, за да се отвори пътят за бизнеса и в двете посоки.„Моят колега ме увери, че работят активно по тази тема. С Турция и с Русия ние направихме много гъвкави системи за издаване на визи или аутсорсване на тази дейност. Пожелавам им бърз успех в тази сфера”, каза българският премиер.

Двамата политици се обявиха „за” активизиране на туристическите връзки между България и Армения. Според Борисов има огромна ниша за развитие на културния туризъм.

„Могат да се организират постоянни круизи между двете страни. Те биха имали голямо бъдеще, защото с един такъв пакет хората биха могли да видят нашите забележителности и истории, които има този наш източен регион, защото ние сме най-крайната точка на запада към изтока”, обясни вижданията си министър-председателят на България.Той подчерта също така, че арменската общност в България е голяма, както и че нейните представители са едни от най-успелите хора в бизнеса, банкери, музиканти, композитори…

Премиерът на Армения пък благодари на българския премиер за възможността страната му да използва опита на България в областта на евроинтеграцията. „За нас това е от много голямо значение, можем да се поучим от българския път в провеждането на реформите в посока развитие на интеграционните процеси”, каза Тигран Саргсян.По-рано край Музея на Арменския геноцид Бойко Борисов засади дръвче с посланието: „В памет на трагично загиналите синове и дъщери на арменския народ”. Точно мнозинството от ГЕРБ в парламента обаче отхвърли в началото на годината проект за признаване геноцида над арменците в Османската империя в периода.

btv.bg